Beurs29 sep '12 11:10Aangepast op 29 sep '12 14:22

'Politiek knijpt ruimtevaartsector af'

Auteur: Fleur de Bruijn

De ruimtevaart 'ontploft', waarschuwt Bart Reijnen vandaag in het AD. Den Haag bezuinigt zo'n 30 miljoen euro op het Nederlandse ruimtevaartprogramma en dat is funest voor de sector en het bedrijfsleven, aldus de directeur van Dutch Space.

Het kabinet wil 30 miljoen euro bezuinigen op ruimtevaart. Dat is een schamel bedrag voor de overheid, zegt Reijnen, maar voor de bedrijfstak is het een enorme aderlating. “Zonder dat geld gaat zeker de helft van de ruim 1000 Nederlandse ruimtevaartbanen verloren en verdwijnt de sector misschien wel."

Goede investering
En dat is extra jammer, aldus Reijnen, omdat het een bloeiende sector is waar elke geïnvesteerde euro dik wordt terugverdiend. “Je hoeft geen econoom te zijn om te zien dat dat een goeie investering is."

Reijnen roept de politiek dus op om iets te doen, en wel snel. Want als we moeten wachten op een nieuw kabinet, kan het leed volgens Reijnen al geleden zijn: Over twee maanden komt de ministerraad van de ESA (Europese ruimtevaartorganisatie) samen en dan wordt het beleid voor de komende twee jaar bepaald. En naast de verplichte bijdrage die alle Europese lidstaten betalen aan de ESA, kan Nederland ook voor extra activiteiten betalen, zoals de ruimtereis van Kuipers. Maar als we niets extra’s betalen, zegt Reijnen, zal de Nederlandse industrie ook niet langer profiteren van economische kansen die de ruimtevaart biedt.

Astronaut André Kuipers noemt hij een geweldige ambassadeur, die blijft hameren op het belang van de ruimtevaart. “Hij inspireert een hele generatie. Hij zet techniek in de belangstelling. Niet alleen bij jongens, maar ook bij de vrouwen die we hard nodig zullen hebben."

Weerstand Tweede Kamer
De geplande bezuiniging stuit ook op weerstand in de Tweede Kamer, die het liefst ziet dat die wordt teruggedraaid. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) heeft de Kamer gevraagd alternatieven aan te dragen om het miljoenenbedrag te dekken.

In juni zei een meerderheid in de Tweede Kamer dat er vanaf 2015 niet meer bezuinigd moet worden op de Nederlandse bijdrage aan de ruimtevaart.

Gerelateerde artikelen