Beurs6 jun '13 07:50

'Prijzen landbouwproducten gaan stijgen'

Auteur: BNR Webredactie

De prijzen van landbouwproducten zullen de komende 10 jaar stijgen door de hogere energieprijzen, een groeiende vraag en een afzwakkende productiegroei. Dat voorspellen de OESO en de voedsel- en landbouworganisatie (FAO) van de VN.

De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) en FAO voorspellen dat in een gezamenlijk rapport dat donderdag uitkwam.

Volgens de onderzoekers zal daarmee de tijd van relatief goedkoop voedsel, dankzij stijgende opbrengsten en goedkope olie, ten einde komen. De OESO en de FAO denken dat de landbouwproductie tot en met 2022 met gemiddeld 1,5 procent per jaar zal toenemen, na een jaarlijkse groei van 2,1 procent in de afgelopen 10 jaar. De zwakkere productiegroei komt omdat er minder geschikte grond beschikbaar is voor agrarisch gebruik, beperkte watertoevoer en stijgende kosten van bijvoorbeeld meststoffen.

De onderzoekers denken dat de landbouwproductie wel zal kunnen voldoen aan de groei van de wereldbevolking. In 2022 zullen er nog eens 742 miljoen extra mensen in de wereld gevoed moeten worden, aldus het rapport.

Gerelateerde artikelen