Beurs22 aug '14 07:36

Foutje? De stagiaire draait er voor op

Auteur: Pieter van den Akker

Stagiaires lopen grote risico's door een gebrek aan goede afspraken. Dat stelt CNV Jongeren. Uit onderzoek van de jongerenvakbond blijkt dat het woord stagiair in de meeste cao's niet voorkomt.

Volgens Michiel Hietkamp, voorzitter van CNV Jongeren, werden de 63 grootste cao's onderzocht. “In 39 van deze documenten staat niks. En in veel andere documenten staat maar heel weinig over de stagiair."

Hij licht toe: "Je ziet steeds vaker dat stagiaires weinig betaald krijgen. Dat begint steeds meer een trend te worden. We zijn erin gedoken en zijn er achter gekomen dat de aansprakelijkheid af en toe ook nog wel een thema is.”

Er zijn toch stagecontracten of zijn die er niet meer?
“Die zijn er wel. Als de school er bij is, wordt er vaak wel een stagecontract afgesloten. Maar scholen wijzen er ook niet altijd op. Ze vergeten ze het ook soms. En je ziet een tendens dat veel jongeren die de arbeidsmarkt op komen, eerst zelf nog stage moeten lopen. Dan staan ze zelf tegenover een werkgever en dan wordt het contract helemaal vaak vergeten.”

U bent van de CNV. Zegt u hiermee eigenlijk dat jullie zelf hebben zitten slapen?
“Nou, wel een beetje ja. Je moet soms de hand in eigen boezem steken. We kwamen erachter dat die aansprakelijkheid best een thema was: jongeren die krasjes op de auto moesten betalen of stagiaires die een verloren sleutel op het werk ineens moesten gaan betalen. Wij vinden dat we hier meer ruchtbaarheid aan moeten geven, zodat stagiaires daar aan denken als ze stage gaan lopen aan het begin van het nieuwe schooljaar.”

Is het een wake up call of is het echt uw bedoeling om dit in de cao te krijgen?
“Het is onze bedoeling om dit in de cao’s geregeld te krijgen. De cao is niet iets waar jongeren gelijk aan denken, maar het is juist een mooi middel om dit goed te regelen. In het overleg tussen werkgevers en werknemers kan het perfect meegenomen worden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen