Beurs23 apr '14 10:19Aangepast op 23 apr '14 10:47

Economisch herstel eurozone zet door

Auteur: BNR Webredactie

De economische groei in de eurozone is in april aangetrokken tot het hoogste niveau in bijna 3 jaar. Dat stelde onderzoeksbureau Markit woensdag op basis van een eerste raming.

Vooral in de dienstensector trok de groei volgens de onderzoekers flink aan. In de industrie, die al langer een flinke groei laat zien, bleven de omstandigheden onverminderd gunstig. De graadmeter waarmee Markit de activiteit in de hele euro-economie meet, verbeterde vorige maand van 53,1 naar 54. Een stand hoger dan 50 wijst op groei.

Groei 0,5 procent
Volgens Markit wijzen de huidige ontwikkelingen op een economische groei van 0,5 procent in het tweede kwartaal, na een vooruitgang met 0,4 procent in de eerste 3 maanden van dit jaar. Het herstel van de eurozone wordt nog altijd geleid door Duitsland, waar de groei in de industrie en de dienstensector deze maand verder toenam. Frankrijk toonde het tegenovergestelde beeld. Daar viel de groei in beide sectoren terug ten opzichte van vorige maand.

Markit was vooral te spreken over de ontwikkelingen in de rest van de eurozone, waar de groei toenam tot het hoogste niveau sinds begin 2011. Dit geeft volgens de onderzoekers aan dat ook in de zuidelijke eurolanden het herstel aan kracht wint.

Gerelateerde artikelen