Nederland moet IJsland aanpakken over Icesave
Nederland moet feller zijn tegen IJsland over de failliete internetspaarbank Icesave. Dat zegt vertegenwoordiger Joost de Groot namens Icesave-gedupeerden op BNR.
Volgens De Groot moet de Nederlandse overheid eisen dat de IJslanders veel méér dan alleen de eerste 20 duizend euro per spaarder terugbetalen. Het land wil wel de miljarden terugbetalen die Nederland en Engeland aan hun spaarders hebben uitgekeerd, maar vindt de rente die over het geld moet worden betaald, veel te hoog.
De Groot reageerde op het nieuws dat IJsland een juridische procedure aanspant tegen Nederland en Engeland over Icesave. Het land wil wel de miljarden terugbetalen die beide landen aan hun spaarders hebben uitgekeerd, maar vindt de rente die ook over dat bedrag moet worden betaald, veel te hoog.
Deposito-garantiestelsel
"Ik denk dat ze het geld uiteindelijk wel kunnen hebben, maar de vraag is of ze verplicht zijn dat te betalen", zei De Groot. De vertegenwoordiger van Icesave-gedupeerden legde uit: "IJsland stelt zich op het standpunt dat ze hebben gedaan wat de Europese regels voorschrijven: namelijk het hebben van een deposito-garantiestelsel. Zij stellen dat het niet hun verantwoordelijkheid is om ook te zorgen dat mensen ook betaald kunnen worden uit dat deposito-garantiestelsel als het nodig is."
De Europese Unie heeft zich volgens De Groot 'nu gevoegd in deze zaak omdat ze van mening zijn dat dat nou juist het doel is van het stelsel en dat als dat niet werkt het niet goed is ingericht'. De Groot vertegenwoordigt spaarders die meer dan 100 duizend euro hadden geparkeerd bij Icesave. Volgens hem zijn er ongeveer 400 spaarders die hun geld nog niet terug hebben.
Uitkering
"Wij wachten nog steeds op uitkering van die gelden", ging De Groot verder. "Een gedeelte is al uitgekeerd. Wij verwachten dat uiteindelijk alles wel uitgekeerd zal worden, waarschijnlijk ergens rond 2016. Dan heb je in principe dus hetzelfde als de Nederlandse overheid. Je krijgt je geld terug, alleen dat duurt dus van 2008 tot 2016 en wat is de werkelijke schade die je hebt geleden? Dat is het mislopen van eventuele rente. Met de bedragen waar we over praten, zijn het aanzienlijke bedragen."
De Groot verwijt de Nederlandse overheid dat ze slechts de eerste 20 duizend euro per spaarder willen terughalen bij de IJslanders. "Dat is de 1,3 miljard waar het nu om gaat. Terwijl de Nederlandse overheid tot 100 duizend euro per spaarder heeft betaald."
Hij vindt dat de overheid 'feller' moet zijn tegen de IJslanders. "Ze ontlopen al hun verantwoordelijkheden en zijn straks echt de lachende derde met hoe ze hier mee wegkomen."