Beurs16 okt '14 15:16Aangepast op 16 okt '14 16:46

'Eurlings in woedeuitbarsting ontslag ingediend'

Auteur: BNR Webredactie

De gisteravond opgestapte KLM-topman Camiel Eurlings mocht nog tot 1 april doorwerken. Maar hij was zo boos over het niet verlengen van zijn contract, dat hij per direct opstapte. Dat blijkt uit een reconstructie van het Financieele Dagblad.

Gistermiddag kreeg Eurlings van Hans Smits en Remmert Laan van de raad van commissarissen te horen dat zijn contract, dat tot en met eind maart liep, niet zou worden verlengd. Tot grote woede van de topman, zegt Yteke de Jong, KLM-watcher van het FD.

 

Binnen een half uur had Eurlings zijn spullen gepakt en was hij vertrokken, zegt De Jong, die met betrokkenen heeft gesproken. Toch zou het besluit van de rvc volgens de FD-journaliste niet als een volledige verrassing hebben moeten komen.

"Sinds het aantreden van Eurlings als het president-directeur rommelde het. Smits heeft het afgelopen half jaar regelmatig gesprekken met hem gevoerd over zijn functioneren. Het moest beter, dat is Eurlings ook te verstaan gegeven."

Ook moest de topman af van wat oudgedienden en commissarissen omschreven als zijn 'jet set-uitstraling'. De Jong: "Dit was het moment voor de commissarissen om te kijken, gaan we door of niet? Toen is de bijl gevallen."

aimabel
Eurlings' opvolger, Pieter Elbers, is in tegenstelling tot de CDA'er geen nieuweling bij KLM. Door de vakbonden wordt hij zowel gevreesd als gewaardeerd, zegt De Jong. "Als hij iets zegt, dan doet hij dat ook. Hij is no nonense. Maar er moet natuurlijk wel wat gebeuren bij KLM."

De FD-journaliste verwacht het komende jaar dan ook wel de nodige confrontaties tussen Elbers en de bonden. "Er is een bezuinigingsopgave. En Elders is wel iemand die het gevecht aangaat met de vakbonden."

De Jong verwijst naar het plan dat Elbers vorig jaar lanceerde om Europa-vluchten voortaan te laten uitvoeren door KLM Cityhopper, een aparte dochteronderneming met goedkopere arbeidsvoorwaarden.

"De vakbonden stonden toen meteen op hun achterste poten. Het  plan is weer in de la verdwenen, maar het laat wel zien dat hij niet iemand is die de confrontatie schuwt."

Toponderhandelaar
Met oog op dergelijke 'binnenlandse' onderhandelingen, pleit de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) ervoor dat Elbers een 'toponderhandelaar' aan zijn zijde krijgt. Deze persoon zou de belangen van KLM en Schiphol in Frankrijk moeten verdedigen, zegt VEB-directeur Paul Koster.


"Ik denk dat het belangrijk is dat de heer Elbers zijn tijd kan besteden aan de zware taak die voor hem ligt. Namelijk de onderhandelingen met de vakbonden hier en de concurrentie vanuit alle hoeken van de wereld die zich momenteel manifesteert."

Als voorbeeld noemt Koster Jan Bennink, oud-topman bij D.E. Master Blender 1753. "Maar het kan ook een oud-ambassadeur zijn of een zwaargewicht van Unilever of Shell. Waar het om gaat is dat het iemand is die weet hoe het er in de Franse cultuur aan toe gaat en die de Franse taal machtig is."

Want een 500 miljoen euro kostende staking bij Air France wegschrijven als een 'Frans probleem' (zoals Eurlings deed), dat kan Elbers zich niet veroorloven.

Gerelateerde artikelen