Beurs12 mrt '13 16:26Aangepast op 12 mrt '13 18:49

'Politicus stond op verlanglijstje Bouwend Nederland'

Auteur: Marjan van den Berg

Volgens vakblad Cobouw wilde het bestuur van Bouwend Nederland per se een politicus als opvolger voor Elco Brinkman. Bouwend Nederland zelf zegt dat een ondernemer ook had gekund, maar dat Maxime Verhagen het best voldeed aan het profiel, en dat er bovendien een breed draagvlak voor hem is.

Cobouw brengt woensdag een reconstructie van de verkiezing van Maxime Verhagen tot voorzitter van Bouwend Nederland.

Uit deze reconstructie blijkt onder meer dat het vertrek van Brinkman, dat eind november in het algemeen bestuur werd besproken en begin december bekend werd gemaakt, al in augustus 2012 was meegedeeld aan het dagelijks bestuur. Op dat moment stond een profielschets voor zijn opvolger al op papier.

Politicus of ondernemer?
Bouwend Nederland laat weten dat een politicus niet de enige optie was in de profielschets. Algemeen directeur Jan van Tuinen: "Zoals dat gaat bij dergelijke benoemingen, is er vooraf heel veel gepraat over ‘wie het moet worden’. Een ondernemer die zich thuis moet gaan voelen in politieke sferen? Of een politicus met affiniteit voor het bedrijfsleven? Beiden pasten in het 'zoekprofiel' van het AB. De bijbehorende commissie heeft natuurlijk veel geluisterd, suggesties gekregen en namen gehoord. Het zou gek zijn als ‘t niet zo was! Uiteindelijk paste Verhagen volgens de commissie unaniem het best bij het profiel."

De keus voor Verhagen leidde tot onvrede onder een aantal grote bouwbedrijven; zij dreigen met het opzeggen van hun lidmaatschap van Bouwend Nederland.

Applaus
Maar volgens Bouwend Nederland is er "geen aanleiding om brede onvrede te veronderstellen" over de komst van Verhagen. "In de beslissende vergadering – waar natuurlijk ook het grootbedrijf z’n stem kan laten gelden – werd hij bij acclamatie en met applaus aangenomen. Met algemene stemmen dus. De reacties daarna, zowel binnen als buiten de vereniging waren in lijn met het commentaar dat ook Cobouw gaf: een meesterzet! De ceo’s die in Cobouw aan het woord kwamen waren eveneens positief; de felicitaties stroomden binnen", zegt Van Tuinen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen