Beurs27 mrt '14 10:15

Meer klachten over de journalistiek

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal klachten over journalistieke producties is vorig jaar toegenomen. Bij de Raad voor de Journalistiek kwamen 120 klachten binnen, 13 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag van de RvdJ.

De meeste bezwaren hadden betrekking op onjuiste of tendentieuze berichtgeving, het niet (goed) toepassen van wederhoor en het schenden van privacy. Ook klaagden mensen veel over onjuist gebruik van bronnen. De meeste klachten gingen over artikelen in regionale dagbladen: 32 procent. In 2012 was dat nog 25 procent.

Een op de vijf bezwaren, net zoveel als een jaar eerder, ging over uitingen in landelijke kranten. Bij publieks- en opinietijdschriften steeg het aantal klachten van 2,8 naar 8,2 procent. Bij vakbladen van 1,4 naar 6,6. De omroepen kwamen er beter vanaf, met een daling van 31 naar 16 procent.

De RvdJ sprak zich in 61 zaken uit en verklaarde 26 klachten (gedeeltelijk) gegrond en 31 ongegrond. In de overige gevallen achtte het orgaan zichzelf onbevoegd of de klager niet-ontvankelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen