Beurs7 mrt '13 23:00

Coalitie zal "knetteren'' over referendum

Auteur: BNR Webredactie

Het gaat in de coalitie nog wel even "knetteren'' voordat regeringspartijen VVD en PvdA het eens zijn over het referendum.

Dat zei premier Mark Rutte donderdagavond in een debat in de Tweede Kamer over de Europese visie van het kabinet voor de komende jaren.

PvdA-leider Diederik Samsom liet dit weekeinde weten dat er een raadgevend referendum moet komen bij een nieuw Europees verdrag. De VVD is echter tegen een referendum. Maar volgens Rutte streeft het kabinet ook niet naar een verdragswijziging. Veranderingen moeten zoveel mogelijk binnen bestaande verdragen plaatsvinden.

Ook minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft geen behoefte aan een verdragswijziging. "Iedere nieuwe verdragswijziging zou, gelet op de omvang en diversiteit van de Europese Unie, op heel, heel grote problemen stuiten.'' Over een verdragswijziging zal dan geen consensus worden bereikt of de wijziging zal heel klein zijn. In beide gevallen is het zonde van de tijd, aldus de minister.

Vorige maand stemde de Tweede Kamer in met een voorstel om burgers de mogelijkheid te geven raadgevende referenda over wetsvoorstellen te organiseren. Een referendum kan worden aangevraagd als minimaal 300.000 Nederlanders een ondersteuningsverklaring tekenen. De uitslag is niet bindend voor het kabinet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen