Beurs16 mei '14 15:02Aangepast op 16 mei '14 16:28

Demonstratie schoonmakers duurt voort

Auteur: BNR Webredactie

Ruim 1500 schoonmakers houden vanmiddag een grote demonstratie bij het Utrechtse hoofdkantoor van ISS Facility Services, met zo'n 10.000 medewerkers een van de grootste schoonmaakbedrijven van Nederland.

Vakbond FNV Bondgenoten wil van ISS weten of het bereid is buiten werkgeversorganisatie OSB om afspraken te maken over de arbeidsvoorwaarden van zijn personeel.

ISS gaat echter niet op het voorstel van FNV in en roept de bond op om opnieuw met OSB in gesprek te gaan. Het bedrijf ziet in het bod van de branchevereniging nog voldoende aanknopingspunten om de onderhandelingen te heropenen.

Opnieuw stuk
De schoonmaakbranche wordt al sinds half maart geteisterd door stakingen. Donderdag liepen de onderhandelingen met de werkgevers opnieuw stuk, nadat OSB via de media een nieuw cao-voorstel naar buiten had gebracht.

FNV vond het ongehoord dat de werkgeversorganisatie haar eigen voorstel niet eerst aan de onderhandelingstafel ter sprake bracht. Ook vindt de bond het bod inhoudelijk ver beneden de maat.

niet zomaar
FNV-bestuurder Ron Meyer denkt dat ISS bereid is om zelf met de bonden te gaan praten. "We gaan hier niet zomaar langs. Er zijn veel grote bedrijven in de schoonmaak die het niet eens zijn met het beleid van werkgeversorganisatie OSB.''

Nederland telt in totaal zo'n 150.000 schoonmakers. Daarvan zijn er momenteel ruim 2000 in staking. De acties leiden tot vervuiling van onder andere treinen en stations. De demonstratie van vrijdag luidt volgens FNV een nieuwe manier van actievoeren in, waarbij de bond probeert met schoonmaakbedrijven en opdrachtgevers individueel tot een oplossing te komen.

Gerelateerde artikelen