Beurs20 dec '13 07:17Aangepast op 20 dec '13 09:59

Grote belangstelling voor regeling belastingvrij schenken

Auteur: Marjan van den Berg

De regeling waarbij maximaal een ton belastingvrij geschonken kan worden, is een groot succes. Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs diverse notarissen.

De mogelijkheid tot belastingvrij schenken bestaat sinds 1 oktober en geldt alleen als het geld in een eigen huis gestoken wordt.

“Ik heb het idee dat het muntje nu zo langzamerhand begint te vallen bij het publiek”, zegt Peter Blokland van De Kort van Tuijl Notarissen. “Ja, het loopt echt storm”, zegt ook notaris Aniel Autar van Kooijman Lambert. Ook van collega’s hoort hij dat zij er geregeld mee te maken krijgen. Nu de regeling is opgenomen in het Belastingplan 2014, komt het volgens Blokland meer in de publiciteit, waardoor de belangstelling groeit.

Autar heeft in het verleden voor de regeling gepleit. “Ik vind het goed dat de wetgever dit heeft opgepakt, juist omdat het – dat merk ik vaak – een stimulering is om of een woning aan te schaffen, of een bestaande eigen woningschuld in te lossen. Dat geeft bij heel veel mensen wat extra ruimte.”

Alternatieven
“Je moet natuurlijk allereerst even een ton hebben liggen aan vrij beschikbaar vermogen, want het is wel de bedoeling dat er echt geld over tafel gaat”, zegt Blokland. Hij wijst erop dat er ook alternatieven zijn, zoals lenen in plaats van schenken. Ouders nemen dan de rol in van de bank. “In die situatie kan het kind de rente die het aan de ouders betaalt, aftrekken. De ouders hoeven daar op zich niet direct belasting over te betalen, want ze hadden dat geld in box 3 en dat hebben ze nog steeds”, zegt Blokland.

Volgens hem is het belangrijk om per situatie te bekijken wat het handigste is. “Het meest zinnige van het hele verhaal is, denk ik, dat mensen gaan nadenken over de mogelijkheden. Dat merken we. Dat betekent ook dat veel gedaan wordt wat uiteindelijk allemaal wel stimulerend is voor de woningmarkt.”

Overigens is het niet per se nodig dat er een notaris aan de regeling te pas komt.

Gerelateerde artikelen