Beurs16 apr '14 12:12Aangepast op 16 apr '14 14:06

Schenking niet altijd gunstig

Auteur: BNR Webredactie

Hoogleraar fiscaal recht Edwin Heithuis is verrast over de grote belangstelling voor de tijdelijke regeling om maximaal een ton belastingvrij te schenken. Volgens hem is het maar de vraag of de regeling altijd voordelig is.

De afgelopen vijf maanden deden 34.000 Nederlanders een beroep op een tijdelijke regeling om maximaal een ton te schenken aan bijvoorbeeld de kinderen. Dat schrijft het AD. Voorwaarde voor de regeling is dat het geld in een huis of hypotheek wordt gestoken.

Hoeveel er tot dusver in totaal is geschonken is nog niet bekend. De regeling ging oktober in en duurt tot januari 2015. Het is de bedoeling dat de kwakkelende woningmarkt een duwtje in de rug krijgt. De regeling kan gunstig zijn omdat ouders door te schenken hun eigen vermogen verminderen. Ze hoeven dan minder AWBZ-premie te betalen. De kinderen betalen later minder erfbelasting.

Er is dan ook veel vraag naar. Toch is de regeling niet in alle opzichten voordelig, zegt Edwin Heithuis, hoogleraar fiscaal recht aan de Open Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. “Het netto voordeel is 10.000 euro, maar daar staat tegenover dat het kind minder hypotheekrenteaftrek heeft in de inkomstenbelasting.” Daarom noemt Heithuis het aantal van 34.000 “boven verwachting”.

Heithuis denkt dat de regeling in veel gevallen wordt gebruikt om restschulden te verminderen.

Gerelateerde artikelen