Beurs12 feb '14 19:03

'Scholing vele malen zinvoller dan stampen op het Malieveld'

Auteur: Thijs Baas

Het is de taak van de werknemer om zelf te investeren in de eigen arbeidsmobiliteit. Op die manier kan het verlies van bijna dertigduizend banen worden opgevangen die de komende zes jaar zullen verdwijnen in de bankwereld. Dat zegt voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie tegen BNR.

"We moeten veel meer inzetten op scholing in cao's. We kunnen allerlei moeilijkheden veroorzaken over een paar procent loon. Je kunt op het Malieveld gaan staan stampen omdat je je kratje bier in de maand extra niet kunt kopen, maar dat is achterhaald, dat is klassiek denken."

Bank-verzekeraar ING schrapt nog eens driehonderd banen. De ontslagen komen bovenop het verlies van ongeveer veertienhonderd banen dat vorig jaar werd aangekondigd. De wereld verandert sneller dan gedacht, erkent ING-topman Ralph Hamers tegenover BNR. "Wij zien dat het klantgedrag steeds sneller verandert. Mensen komen steeds minder naar onze kantoren en ze bellen ook steeds minder met ons. Ze doen meer met hun mobiel, dus we investeren meer in automatisering. En dus hebben we op onderdelen minder mensen nodig."

Bijsturen
De ontslagen bij ING staan niet op zichzelf; in de hele financiële sector verdwijnen er in hoog tempo banen. Vakbond De Unie verwacht dat de komende zes jaar nog eens vijftigduizend banen verdwijnen. Reinier Castelein, voorzitter van De Unie, maakt zich ernstig zorgen als mensen zich daar niet tegen wapenen. "Er moet steeds vaker worden bijgestuurd en dat is heftig, want het treft toch weer driehonderd gezinnen die weer een kostwinner thuis zien komen zitten."

De vakbonden, erkent Castelein, zijn altijd verantwoordelijk voor sociale plannen en werk-naar-werktrajecten. "Tot 2017 zijn afspraken gemaakt over 28.500 banen, die we echt zien verdwijnen. Die mensen komen natuurlijk niet allemaal aan het werk. Vanuit de Unie zijn we begonnen met een zelfstandig werkende, waarbij we de doelgroep - mensen in middelbaar en hoger personeel - willen faciliteren in hun nieuwe loopbaan, waarin ze vaak als zelfstandig professional aan de slag zullen gaan en dus een totaal andere wereld op zich af zien komen."

Kennis en kunde
Een groot deel van die groep zal er volgens Castelein zonder al te veel problemen in slagen om hun kennis en kunde in te zetten voor een eigen inkomen. "Bij het Uniforce-concept kun je je eigen BV beginnen en jezelf verhuren aan opdrachtgevers. Wij zijn druk bezig om deze doelgroep te omarmen en mee te nemen naar de toekomst, want een vaste baan zit er in de toekomst natuurlijk niet meer in en ook cao's hebben de toekomst niet meer."

Gerelateerde artikelen