Beurs14 aug '14 08:20Aangepast op 14 aug '14 10:37

Duitse economie krimpt

Auteur: BNR Webredactie

De Duitse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen, de eerste teruggang voor de grootste economie van Europa sinds 2012. Dat bleek uit cijfers van het Duitse federale statistiekbureau.

De Duitse economie ging met 0,2 procent achteruit in vergelijking met het voorgaande kwartaal, toen nog sprake was van een groei met een herziene 0,7 procent. Economen hadden in doorsnee een krimp voorspeld met 0,1 procent.

De economische zwakte in het afgelopen kwartaal hangt onder meer samen met de milde winter, waardoor de productie werd vervroegd naar voorgaande maanden. Dit geldt vooral voor de bouwsector. Verder heeft Duitsland te kampen met een zwakkere vraag naar zijn producten in andere eurolanden en opkomende markten.

Rente naar laagste niveau ooit
De rente op 10-jarige Duitse staatsleningen is donderdag voor het eerst kortstondig onder de grens van 1 procent gezakt. De verwachting dat de ECB extra maatregelen zal nemen om de groei en de inflatie in de eurozone aan te jagen, zorgt voor een grote vraag naar staatsobligaties, waarbij Duitse leningen als de meest veilige belegging worden gezien.

De Duitse 10-jaarsrente zakte donderdagochtend tot 0,997 procent, maar liep daarna weer iets op tot net boven 1 procent. De Duitse rente stond begin dit jaar nog op bijna 2 procent.

De matige economische groei en de zeer lage inflatie in de eurozone voedden de verwachting dat de ECB extra maatregelen zal nemen, bijvoorbeeld door obligaties op te kopen van banken. Daardoor neemt de vraag naar obligaties toe en stijgt de prijs van die schuldpapieren. Het rendement op de obligaties beweegt tegengesteld aan de waarde en neemt daardoor af.

Gerelateerde artikelen