Beurs14 aug '14 15:59

Economische groei eurozone valt stil

Auteur: BNR Webredactie

De economische groei in de eurozone is in het tweede kwartaal gestagneerd ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat. Daarmee presteren de economieën iets slechter dan gedacht.

Economen rekenden iop een vooruitgang met 0,1 procent, waarmee de groei een fractie lager zou zijn uitgekomen dan in het eerste kwartaal. In het eerste kwartaal bedroeg de groei nog 0,9 procent op jaarbasis.

Dat de economische groei stil is komen te vallen, komt voor een deel door het handelsconflict met Rusland. "We zien in Nederland, maar ook in Duitsland en Frankrijk de gevolgen van de sancties tegen Rusland en de Russische boycot die daarop volgde", zegt Sylvester Eijffinger, hoogleraar Financiële Economie aan de Tilburg University.

Daarbij verwees Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, naar de structurele hervormingen die door landen uit de Eurozone zouden moeten worden doorgevoerd. Eijffinger:

 

Negatieve invloed
Ook de ontwikkelingen van de Duitse en Italiaanse economie vielen tegen. In beide landen ging de economie 0,2 procent achteruit ten opzichte van het eerste kwartaal.

"Wat we in Duitsland zien heeft te maken met een aantal maatregelen die zijn genomen zijn door de grote coalitie", zegt de hoogleraar. "Bijvoorbeeld het invoeren van het minimum-uurloon, de tolheffing die eraan komt. Allemaal zaken die een negatieve invloed hebben op de economische groei."

Structurele hervormingen
Juist het doorvoeren van die 'structurele hervormingen' zijn cruciaal, stelt ook Eijffinger. "Dan moet je denken aan de huizenmarkt, de arbeidsmarkt. Maar ook sociale zekerheid en de pensioenen. Die kunnen we ons niet meer permitteren. Frankrijk is typisch een land dat al jaren boven zijn stand leeft. Die moeten toch eens de tering naar de nering zetten."

De situatie rond Oekraïne blijft daarentegen een risicofactor. Eerder vandaag maakte het Centraal Plan Bureau bekend dat een escalatie van het conflict de groei van de Nederlandse economie eveneens kan doen stagneren. Maar stel dat het echt tot een handelsoorlog met Rusland komt, zegt de hoogleraar, dan zal dat een effect hebben op de gehele Europese economie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen