Beurs14 jan '14 22:31Aangepast op 15 jan '14 06:08

Wall Street hervindt weg omhoog

Auteur: ANP Nieuws

De effectenbeurzen in New York sloten dinsdag de dag met flinke winst af.

EPA
EPA

De handel herstelde sterk van de verliesbeurt van maandag. Beleggers reageerden positief op cijfers over de Amerikaanse economie en de resultaten van de banken JPMorgan Chase en Wells Fargo.

De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent hoger op 16.373,86 punten. De brede S&P 500 klom 1,1 procent tot 1838,88 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg met 1,7 procent tot 4183,02 punten.

Kort voor aanvang van de handel werd bekend dat de Amerikaanse winkelverkopen vorige maand met 0,2 procent waren gestegen in vergelijking met een maand eerder. Economen gingen uit van een stijging met 0,1 procent. In november namen de verkopen met 0,4 procent toe. Exclusief auto's was sprake van een verkoopstijging met 0,7 procent, de sterkste toename in bijna een jaar.

JPMorgan Chase

JPMorgan Chase maakte bekend dat het in het vierde kwartaal van vorig jaar de nettowinst met 7 procent heeft zien dalen tot 5,3 miljard dollar. De baten namen met 1 procent af tot 24,1 miljard dollar. De winstdaling was kleiner dan economen hadden verwacht. Bovendien zaten in het winstcijfer flinke eenmalige posten verwerkt, voornamelijk schikkingen waarmee JPMorgan een einde hoopt te maken aan verschillende juridische kwesties. Beleggers zetten de bank 0,1 procent hoger.

Wells Fargo kreeg er op de beurs eveneens 0,1 procent bij nadat de bank een recordnettowinst van 5,6 miljard dollar over het afgelopen kwartaal bekend had gemaakt. De winst was een fractie hoger dan de verwachting van analisten.

Tesla

Beleggers maken zich op voor de resultaten van vier andere grote Amerikaanse banken later deze week. Analisten maken zich nog wel enige zorgen dat de cijfers niet sterk genoeg zullen zijn om de stijgingen die de meeste bankenfondsen de afgelopen tijd hebben geboekt, te rechtvaardigen.

Fabrikant van elektrische auto's Tesla kreeg er bijna 16 procent bij, nadat het bedrijf op de autoshow in Detroit bekend had gemaakt dat de leveringen van het S-model in het vierde kwartaal van 2013 met 6900 auto's 20 procent hoger lagen dan eerder was voorspeld.

Google

Google boekte dinsdag een winst van 2,4 procent. De zoekmachine maakte maandag bekend het bedrijf Nest Labs te hebben overgenomen voor 3,2 miljard dollar.

Een andere opvallende stijger was chipfabrikant Intel, die er 4 procent bij kreeg. Dat gebeurde na een opwaardering van het aandeel door JPMorgan Chase.

De euro was 1,3678 dollar waard, tegen 1,3681 bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent in prijs tot 92,45 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 106,28 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen