Beurs9 dec '13 09:30

Honderden gedupeerden Madoff nog niet gecompenseerd

Auteur: Eva Oude Elferink

Na vijf jaar zijn honderden gedupeerden uit de Madoff-zaak nog niet gecompenseerd. Dit komt doordat Europese banken onnodig lang doen over procedures, schrijft het Financieele Dagblad.

Bernard Madoff. EPA
Bernard Madoff. EPA

Een aantal, voornamelijk Amerikaanse, beleggers die gedupeerd raakten door het piramidespel van Bernard Madoff, heeft inmiddels rond de 43 procent van hun belegde geld teruggekregen. Dit in tegenstelling tot Europese investeerders. "Die hebben nog geen cent gezien", aldus Erik Bomans. Als partner bij juridisch adviesbureau Déminor staat Bomans ten minste 2500 Europese gedupeerden bij die zaken deden met Madoff.

Oorzaak van het uitblijven van betaling zijn voortslepende procedures met Europese banken en accountants. Bomans: "Aan de ene kant heb je vorderingen of processen die lopen tussen de fondsen zelf en de curator van Madoff. Maar anderzijds heb je ook procedures die lopen tussen de investeerder in die fondsen en de bewaarbanken en de accountants van die fondsen. En daar loopt het wel heel traag."

Volgens de juridisch adviseur zetten Europese banken en accountants 'alle mogelijke procedurele verweermiddelen in' om de zaak op de lange baan te schuiven. "Dat is een tactiek die we vaak zien bij dergelijk grote dossiers, omdat deze partijen over ontzaggelijke advocatenbudgetten beschikken. Daarmee proberen ze de tegenpartij te ontmoedigen."

Zowel de banken als accountants hebben er belang bij om de zaak te traineren, stelt Bomans. "Ze hopen dat er een terugvordering komt uit de failliete boedel van Madoff waardoor het bedrag waarop zij aangesproken kunnen worden, kleiner wordt."

In Nederland zijn ongeveer vijfhonderd beleggers het slachtoffer geworden van de megafraudeur. Zij kunnen tussen de vijf en de veertig procent van hun beleggingen terugvorderen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen