Beurs23 mei '14 16:34

Financiële sector moet zelf opdraaien voor toezichtskosten

Auteur: Eva Oude Elferink

De financiële sector moet voortaan zelf volledig opdraaien voor de kosten van toezichthouders AFM en De Nederlandsche Bank. Minister Jeroen Dijsselbloem heeft een wetswijziging hierover naar de Tweede Kamer gestuurd. Nu betaalt de overheid jaarlijks nog 40 miljoen euro mee.

In totaal bedragen de toezichtskosten voor de financiële sector jaarlijks 220 miljoen euro, waarvan 'slechts' 180 miljoen door de bedrijven zelf wordt betaald. Maar niet voor lang, als het aan Dijsselbloem ligt.

"Het is toch een rare situatie dat als de sector boetes worden opgelegd, ze dat weer terugkrijgen doordat ze minder hoeven te betalen aan de toezichtskosten. Dat vind ik een gekke koppeling. Dat gaan we doorbreken."

2,5 miljoen
Ook nieuw is dat boetes boven de 2,5 miljoen euro voortaan naar de schatkist gaan. "De boetemaxima zijn zeer fors verhoogd, mede doordat we een aantal zeer grote fraudezaken in de sector hebben gehad", zegt Dijsselbloem. "Dus de boete-inkomsten zijn internationaal, maar ook in Nederland, hoger dan in het verleden."

De wetswijziging is niet nieuw. Het plan om de kosten volledig voor rekening van de sector zelf te laten komen, stond al in het regeerakkoord. De bedrijven hebben daar zelf overigens ook baat bij, stelt de minister. "Voor hen is het ook van belang dat de sector betrouwbaar is en dat er geen mensen zijn die zich onttrekken aan de regels."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen