Beurs3 jan '14 16:54

Groot protest tegen sluiting Aldel

Auteur: ANP Nieuws

Ongeveer duizend werknemers en demonstranten hebben vrijdagmiddag in Delfzijl geprotesteerd tegen de sluiting van aluminiumsmelter Aldel. Het bedrijf in Delfzijl ging afgelopen maandag failliet, doordat het door hoge energiekosten niet meer kan concurreren met buitenlandse bedrijven.

ANP
ANP

De demonstranten vinden dat de Amerikaanse aandeelhouder van Aldel en minister Henk Kamp van Economische Zaken te weinig hebben gedaan om de fabriek overeind te houden.

Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts, die de demonstranten toesprak, gaat het niet alleen om de honderden banen die bij Aldel verloren gaan. "Ze halen hier met het aardgas de welvaart uit de grond en breken tegelijk de werkgelegenheid af. Dat moet stoppen. Den Haag moet solidair zijn met Groningen'', zei hij.

Ellen Dekkers, voorzitter van FNV Bondgenoten, verweet Kamp dat hij te weinig heeft gedaan. "Hij heeft de stekker uit Aldel getrokken'', aldus Dekkers. PvdA-Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken liet weten de protestgangers te steunen en zich sterk te maken voor het behoud van Aldel. "Werk is het allerbelangrijkst. We willen dat de bedrijven hier in Groningen overeind blijven.''

Spandoeken
De ongeveer 1000 protestgangers hadden zich rond 14.00 uur op het Molenbergplein in Delfzijl verzameld. Ze hielden borden en spandoeken in de lucht met teksten als ‘Eerst ons gas en nu ons werk’. Twee kinderen hadden een bord met daarop ‘Onze papa is nu werkloos’.

Na een aantal toespraken gingen de demonstranten in een protestmars naar het gemeentehuis van Delfzijl. Daar werd de Kamerbrief van minister Kamp, waarin hij schreef dat hij zijn best heeft gedaan om Aldel te behouden, ritueel verbrand in een ‘kampvuur’.

Curator Erik Eshuis begrijpt dat de medewerkers teleurgesteld zijn, zo liet hij in een reactie weten. Maar hij rekent eigenlijk alleen nog op een doorstart, als de politiek wat aan de ongunstige elektriciteitsprijs in Nederland doet.

50 miljoen
De totale schuldenlast van de boedel van Aldel, inclusief schuld aan Staat en aandeelhouder, bedraagt volgens Eshuis meer dan 50 miljoen euro.

Er hebben zich tot nu toe wel enkele partijen gemeld die onderdelen van de fabriek willen overnemen. Om aantrekkelijk te blijven voor een overname zal de gieterij van Aldel daarom nog tot eind januari in gebruik blijven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen