Beurs4 apr '14 10:05Aangepast op 4 apr '14 13:18

'1300 banen weg bij Philip Morris'

Auteur: Pieter van den Akker

Philip Morris schrapt 90 procent van de banen bij de sigarettenfabriek in Bergen op Zoom. Dat betekent het ontslag van ongeveer 1230 mensen en het stopzetten van de productie. Voor 140 mensen blijft er werk, onder meer verkoop en marketing.

Dat hebben de ondernemingsraad en de vakbonden vrijdagochtend te horen gekregen van de directie, melden bronnen aan het ANP. De maatregelen gaan per 1 oktober in.

Woordvoerder Mathijs Peters van Philip Morris licht op BNR toe: “Het moet nog worden goedgekeurd door de raad van commissarissen. Dan stoppen we de productie van sigaretten per 1 oktober. De productie wordt overgebracht naar fabrieken van PM International en die bevinden zich over het algemeen binnen de EU. We sluiten niet de hele fabriek. Twee afdelingen blijven produceren."

Overcapaciteit
De reden achter het besluit om een faciliteit te moeten sluiten is dat het volume van sigaretten in de EU drastisch is gedaald. "We zadelen de negen fabrieken op met een enorme overcapaciteit, die we hebben bestreden door geen fabrieken te sluiten, maar ze af te slanken. De grenzen van wat mogelijk is. Een productiefaciliteit moeten sluiten en wat is haalbaar? 'Bergen op Zoom' is er helaas uitgekomen als de optie die het meest in aanmerking kwam."

Is de forse bezuiniging een direct gevolg van het feit dat Nederlanders minder zijn gaan roken? Volgens Peters is dat een van de redenen, maar speelt ook mee dat veel mensen zijn overgestapt op het roken van shag of goedkopere merken. "Ook de illegale handel is toegenomen in de EU in de afgelopen jaren. Dat leidt tot overcapaciteit en daar moet op enig moment iets aan gebeuren.”

Dramatisch
Marco Vallebella, belangenbehartiger van de leden van vakbond De Unie bij Philip Morris, zegt in een eerste reactie dat dit besluit dramatisch is voor betrokkenen en voor de regio. “De afgelopen dagen waren er al diverse geruchten, maar mensen hadden nog de hoop dat het allemaal mee zou vallen. Het besluit is daarom toch als een bom ingeslagen bij de medewerkers”, aldus Vallebella. Hij geeft ook aan dat naast het directe banenverlies van 1230 er ook nog honderden banen bij toeleveranciers verdwijnen. Het gaat dan onder andere om banen bij DHL, Facilicom en Gom.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen