Beurs22 mei '14 07:25

'Philip Morris komt beloftes niet na met sociaal plan'

Auteur: Pieter van den Akker

Vakbonden FNV en CNV stellen een ultimatum aan sigarettenfabrikant Philip Morris en bereiden acties voor. Gisteravond werd een voorstel voor een sociaal plan afgewezen door de ruim 1200 werknemers die hun baan verliezen.

Jet Grimbergen, onderhandelaar bij FNV Bondgenoten, is zeer ontstemd over houding van de sigarettenmaker. "De waarde van het bod van Philip Morris is veel lager dan Philip Morris doet voorkomen. De schade die mensen lijden door deze sluiting is enorm. Die zit onder andere in pensioenschade. Daar komt bij dat Philip Morris beloftes niet nakomt."

Sociaal plan
Bij de aankondiging van de sluiting is toegezegd 'dat werknemers een sociaal plan tegemoet konden zien dat hetzelfde niveau zou hebben als wat we in 2010 hebben afgesproken', zegt Grimbergen. Maar nu blijkt de situatie in Nederland inmiddels te zijn veranderd, dus het plan is sowieso minder waard. Dat scheelt ongeveer 30 procent als je naar de netto-betalingen kijkt."

FNV Bondgenoten heeft door een actuaris onderzoek laten doen naar de schade voor pensioenen van werknemers. "Die komt tot enorme bedragen."

Staking niet uitgesloten
"De leden hebben pas gisteren het bod van de werkgever afgewezen. Op enkele mensen na heeft de hele groep gezegd: 'Dit bod accepteren we niet en we zijn bereid daarvoor acties te voeren'. Vandaag spreken we met de groep mensen over wat we precies gaan doen. We sluiten acties niet uit, stakingen ook niet."

De fabriek gaat sowieso uiterlijk 1 oktober dicht. Valt Philip Morris nog wel te raken met acties? Grimbergen: "Die inschatting hebben wij natuurlijk wel gemaakt. Er wordt op dit moment nog volop geproduceerd. We schatten in dat Philip Morris die productie nodig heeft."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen