Beurs13 dec '11 06:52

Minimumloon voor ZZP'ers

Auteur: BNR Webredactie

Er moet een minimumtarief voor ZZP'ers komen van minimaal 150 procent van het minimumloon.

Daarmee zouden ZZP'ers naast een inkomen op minimumloonniveau ook nog geld apart kunnen zetten voor hun pensioen en zich verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dat zegt PvdA-Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer dinsdag voorafgaand aan de behandeling van de begroting Sociale Zaken.

Groeiende groep ZZP'ers
Hamer gaat bij minister Henk Kamp van Sociale Zaken pleiten voor het instellen van minimumtarieven voor zzp'ers. Zij wijst erop dat er een groeiende groep zelfstandigen actief is op de arbeidsmarkt die daarvoor niet vrij heeft gekozen. Vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt vragen steeds meer werkgevers van hun personeel om als zelfstandige flexkracht voor hen te gaan werken.

Overeenkomst van opdracht
Volgens Hamer werkt de meerderheid van de zzp'ers op basis van een zogeheten overeenkomst van opdracht. Zij maakt zich hierover zorgen, omdat deze constructie de mogelijkheid biedt om onder het minimumloon te werken. Veel mensen zijn hierdoor onverzekerd aan de slag en kunnen niet sparen voor hun oude dag. Door schijnzelfstandigen uit Oost-Europa die "zich aanbieden voor dumptarieven, ontstaat een neerwaartse prijsspiraal", stelt ze verder.

Kamp uitte eerder ook al zijn zorgen over de manier waarop met de ovo wordt gewerkt aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Hij kondigde begin dit jaar nog een onderzoek aan wegens ophef over postbezorgers die tegen stukloon werken en zo niet boven het minimumloon uitkomen.

Werkingssfeer Wet minimumloon
Om misbruik van de ovo en constructies met schijnzelfstandigen te voorkomen wil de minister nu de werkingssfeer van de Wet minimumloon uitbreiden. Hierdoor moeten zzp'ers en anderen die via een ovo werken, tenminste het minimumloon krijgen als ze niet meer dan 3 opdrachtgevers hebben en zij "qua arbeidsrelatie en maatschappelijke positie overeenkomsten vertonen met werknemers".

Maar dit is volgens de PvdA niet genoeg. De partij wil 150 procent van het minimumloon als bodem voor zelfstandigen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen