Beurs19 dec '13 18:08

Dalende werkloosheid niet per se goednieuwsshow

Auteur: Thijs Baas

De werkloosheid daalde licht in november, maar niet omdat het zo geweldig gaat op de arbeidsmarkt. Het komt vooral doordat veel werklozen de hoop opgeven, zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV.

"In november verklaarden meer mensen niet meer actief op zoek te zijn naar werk, omdat zij de kans op succes laag inschatten. En dan val je buiten de officiële werkloosheidsdefinities zoals het CBS die meet. Dit effect zette in oktober al in, maar is in november nog veel sterker", zegt Witjes.

Uit de stijging van het aantal WW'ers kun je volgens Witjes opmaken dat nog altijd meer mensen hun baan verliezen dan er weer een baan vinden. "Het effect van de kans op werk laag inschatten lijkt dus groot. De mensen die niet meer actief op zoek zijn naar een baan zijn met name de mensen zonder uitkering. Veel mensen beschikken niet echt over recente werkervaring, en als je die wél hebt, dan heb je een streepje voor bij de werkgevers."

Netwerk
De beste manier om je te wapenen tegen de moeilijke arbeidsmarkt verschilt per persoon, zegt Witjes. Het is aan te raden om zo ruim mogelijk te zoeken en een netwerk te creëren. Vooral het gebruik van social media betaalt zich vrij makkelijk terug. "Je ziet dat veel meer bedrijven hun vacatures via social media uitzetten, dus verbreed zoveel mogelijk je actieradius. De vooruitzichten zijn toch wat beter, alleen zonder recente werkervaring zul je ook als het iets beter gaat onderop de stapel komen liggen bij sollicitaties."

Gerelateerde artikelen