Beurs24 mei '13 11:28Aangepast op 24 mei '13 21:13

Dijsselbloem: Equens moet definitief afzien van verkoop transactiegegevens

Auteur: Marjan van den Berg

Betalingsverwerker Equens kan beter definitief afzien van het plan om de transactiegegevens van pinbetalingen in Nederland te verkopen aan winkeliers. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag.

Vrijdag werd bekend dat Equens voorlopig afziet van de plannen om gegevens over pintransacties door te verkopen aan winkeliers. Minister Dijsselbloem reageerde tegen BNR content: "Ik heb dit met tevredenheid geconstateerd en ik zou ze adviseren om er definitief van af te zien.”

Aanleiding voor het besluit van Equens is volgens de betalingsverwerker 'de maatschappelijke onrust die is ontstaan bij aankondiging dat Equens marketingrapporten op de markt wil brengen die retailers inzicht geven in het bestedingsgedrag van groepen klanten'.

Kamervragen
Het voornemen van Equens leidde tot een verbijsterde reactie en Kamervragen van D66. Ook bestond er nog onenigheid over wiens eigendom de pingegevens zijn: van de klant, van de winkelier, van de bank of van Equens? Marcel Woutersen van Equens: "Je kunt daar op verschillende manieren naar kijken. Dat is natuurlijk ook gebeurd. Er zijn zorgvuldige juridische afwegingen gemaakt, maar toch zie je dat de meningen daarover uiteenlopen."

Plannen nog niet van tafel
In een persverklaring laat de betalingsverwerker weten dat de plannen van tevoren zorgvuldig waren afgewogen. Volgens Equens zou de privacy van klanten worden gerespecteerd. Nu er toch veel kritiek op is gekomen, wil Equens opnieuw met betrokkenen om de tafel. "Alléén in het geval dat alsnog een breed maatschappelijk draagvlak tot stand komt zullen verdere stappen worden overwogen", schrijft de organisatie.

Dit betekent dus dat de plannen nog niet van tafel zijn. Volgens Woutersen bestaat er 'veel behoefte' aan de pingegevens.

Gerelateerde artikelen