Beurs14 apr '14 17:15

Banken willen snellere verwerking pintransacties

Auteur: Pieter van den Akker

Banken werken aan een snellere manier voor het verwerken van pintransacties. Dat heeft voorzitter Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland op BNR gezegd.

Nu lopen winkeliers miljoenen mis doordat de banken niet open zijn op feestdagen en in het weekend. Bedragen die bijvoorbeeld donderdag worden gepind staan vanwege pasen pas volgende week dinsdag op de rekening van de winkeliers.

Waarom werken banken niet door in het weekend, terwijl steeds meer winkels ook op zondag open zijn?
Boudewijn: "De kern van het probleem zit 'm er niet in dat de banken niet open zouden willen zijn in het weekend, maar in het feit dat het verreken-systeem, waarmee de banken onderling hun vorderingen moeten verrekenen van de ECB, dicht zit. Dus al zouden de banken het willen: ze kunnen het niet."

Waarom wordt daar niets aan gedaan?
"In Europa is het besef nog niet zo erg doorgedrongen om dat systeem ook in de weekenden en op feestdagen open te zetten. Het systeem draait dus bij de Europese Centrale Bank. Het is een lange termijnoplossing. In Nederland zien we het nu wel, maar in andere landen is dat minder. Dus zijn we nu aan het bekijken of we buiten dat Europese systeem om toch oplossingen kunnen verzinnen om de pinbetalingen die in het weekend plaatsvinden op een andere, eerdere manier toch op de rekening van de winkelier te krijgen."

Binnen welke termijn zou dat kunnen?
"Dat is moeilijk te zeggen. We gaan in mei een tussenrapportage doen. We denken dat de eerste quick wins misschien dit jaar al geïmplementeerd kunnen worden. Ik kan het niet toezeggen, maar het zou wel mooi zijn."

Is het ook niet gewoon zo dat het u veel geld oplevert als het blijft zoals het nu is?
"Nee, dat is een groot misverstand. Alsof de banken daarvan zouden profiteren. Het is heel lastig uit te leggen, maar als u de pinbetaling doet op zaterdag 'naar' de winkelier, krijgt u gewoon de boodschappen mee en de winkelier krijgt de betaalgarantie dat 'ie op maandag ook echt z'n geld krijgt. Zo zit het pinnen in elkaar. Maar het geld blijft gewoon binnen de bank. In het weekend is het eigenlijk 'dood geld'. De bank kan er ook niks mee, juist weer omdat dat Europese systeem dicht zit."

U krijgt daar geen rente op?
"Nee."

U verdient er niks aan?
"Nee, klopt. Je zou het dus kunnen veranderen als je het Europese systeem openzet. Alleen nogmaals: dat is op de korte termijn geen begaanbare weg, zo wordt ons verzekerd door de Nederlandsche Bank."

Gerelateerde artikelen