Wilthagen reageert daarmee op het plan van het uitzendbureau om in vijf weken tijd tienduizend jongeren aan een baan te helpen. Vandaag zijn daarover afspraken gemaakt met ambassadeur jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk. "Alles is op dit moment meegenomen om de cv's van jongeren sterker te maken, maar we weten dat er veel initiatieven zijn geweest, ook voor oudere mensen, waarbij mensen weer vrij snel terugvielen in een uitkeringssituatie. Bedrijven moeten een businessmodel hebben om zo'n baan langer in de lucht te houden."
In een tijd dat het aantal faillissementen tot recordhoogte is gestegen is de inhoud en het perspectief van de beschikbare banen van groot belang, vindt Wilthagen. "Je kunt zeggen: als ze er al waren hadden ze al op websites of in kranten kunnen staan. Ik denk dat bedrijven zich gaan committeren om banen te gaan scheppen die er niet zijn. Tenzij we het hebben over banen die nu niet ingevuld worden in de techniek."
Startersbeurs
Zelf ontwikkelde Wilthagen ooit het initiatief van de startersbeurs, een werkervaringsperiode van zes maanden. "Dat is een wat lichtere vorm, waarbij je niet om een baan vraagt, maar om het faciliteren van werkervaring. Alles beter dan dat jongeren thuis zitten." Op dit moment zijn er zo'n 148 duizend jongeren zonder baan.
Jongeren kiezen steeds vaker voor hoger onderwijs, waardoor ze vaak pas op hun vijfentwintigste op de arbeidsmarkt terechtkomen. En dan is een leeftijdsgrens van 26, die Randstad hanteert, behoorlijk willekeurig, zegt Wilthagen. "Als je dan als zesentwintigjarige niet aan zo'n project mee kan doen, dan straf je jongeren die wat later op gang zijn gekomen. Vergelijkbare arbeidsmarktkansen moeten het criterium zijn en niet de precieze leeftijd."