Beurs24 dec '13 16:17

'Herstel marginaal, maar hopelijk begin van iets moois'

Auteur: Marjan van den Berg

Dat Nederland nu officieel uit de recessie is, kun je zien als een einde aan de ellende, maar we zijn nog niet helemaal van het ‘losertje-van-de-klas’-imago af, vindt ING-econoom Carsten Brzeski.

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2013 met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal, zo meldt het CBS. De eerste raming ging nog uit van een groei van 0,1 procent.

Zwak
“Het is in ieder geval een beetje een einde aan de ellende, maar we zien wel aan het herstel dat er nu komt – er komt een herstel, ook in 2014 – dat het nog steeds een zwak herstel is en niet zo sterk als herstel in het verleden”, zegt ING-econoom Carsten Brzeski.

Brzeski spreekt van “een marginaal herstel”. “Die cijfers van vandaag laten zien dat die groei vooral van de voorraden komt en van de exporten. De consumptie, de binnenlandse vraag, is nog steeds heel zwak.”

Desondanks is het einde van de recessie “hopelijk het begin van iets moois geworden, want we zien in bijna alle landen dat de recessie is afgelopen, de echte probleemlanden in Zuid-Europa eindelijk weer eerste tekenen van groei laten zien”.

Woningmarkt
Volgens Brzeski zal de Nederlandse economie opnieuw profiteren van een aantrekkende export, maar ook van ontwikkelingen op de woningmarkt. “We zien dat de huizenmarkt in 2014 in Nederland gaat stabiliseren. Als dat gebeurt, is dat, denk ik, het begin van iets moois, want uiteindelijk is toch de huizenmarkt de afgelopen jaren een groot probleem geweest. Als die stabiliseert, zal de binnenlandse vraag weer aantrekken.”

De econoom hoopt dat de politiek ervoor zorgt dat het huidige beleid wordt voortgezet. “Ik denk dat je op de gekozen weg moet doorgaan omdat we toch zien dat de eerste tekenen er zijn. Om nu weer fors van koers te veranderen is niet opportuun.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen