Beurs20 dec '13 13:08

Woningmarktonderzoeker: Voorlopig geen hogere huizenprijzen

Auteur: Marjan van den Berg

De huizenprijzen zijn in november toch weer flink gedaald. Dit lijkt niet te kloppen met de recente signalen van een aantrekkende woningmarkt, maar volgens onderzoeker Peter Neuteboom hoeven we voorlopig echt nog geen prijsstijgingen te verwachten.

Onlangs verschenen verschillende hoopgevende berichten, onder meer over een toenemend vertrouwen in de woningmarkt, een stijgend aantal hypotheekaanvragen en toegenomen drukte bij makelaars. Minister Stef Blok (Wonen) zei vorige maand nog op BNR dat de bodem van de woningmarkt was bereikt.

Ook leek de prijsdaling eerder dit najaar nog af te vlakken, maar vandaag bleek dat die beweging niet doorzet. Koophuizen waren in november bijna vijf procent minder waard dan in november 2012, zo meldt het CBS. De daling is groter dan eerder dit jaar.

Vals beeld
Peter Neuteboom, woningmarktonderzoeker bij de Erasmus Universiteit: “Wat we de afgelopen maanden gezien hebben, is dat het van maand tot maand soms eens wat beter ging. Dat gaf achteraf gezien een beetje een vals beeld dat die woningmarkt een stuk beter zou zijn dan we verwachtten.”

Gemiddeld kostte een huis in november 212 duizend euro. Dat is ruim 20 procent minder dan 5 jaar geleden. Volgens Neuteboom kan dit pas weer aantrekken als het aantal transacties flink oploopt. “Eerst zullen de transacties komen en dan zullen de prijzen een beetje aantrekken.”

Er is wat betreft aantallen transacties nog een hoop winst te behalen. “Het niveau is op dit moment 10.000 versus de 25.000 die we 4 à 5 jaar geleden nog hadden, dus we hebben nog een heel stuk te gaan”, zegt Neuteboom.

Daarom verwacht de onderzoeker niet dat we al in 2014 prijsstijgingen kunnen verwachten, omdat het consumentenvertrouwen, de arbeidsmarkt en de koopkracht nog niet voldoende zijn hersteld om het aantal transacties echt fors aan te jagen. Vanaf 2015 kunnen de prijzen volgens hem mogelijk wel weer gaan stijgen.

Meer starters
De woningmarkt krijgt volgens Neuteboom wel een duwtje in de rug dankzij de stijgende huren. “Je ziet zeker dat er vanaf de onderkant steeds meer starters op de koopwoningenmarkt actief gaan worden. Uiteindelijk gaat dat doorsijpelen naar andere segmenten van die koopwoningenmarkt, maar dat is een langzaam proces.”

Gerelateerde artikelen