Beurs15 jan '14 16:46

Noorwegen verwacht stijging olieproductie

Auteur: BNR Webredactie

Noorwegen, de grootste olieproducent van West-Europa, verwacht dat de productie van ruwe olie dit jaar voor het eerst in 14 jaar zal stijgen. Dit dankzij nieuwe velden die de dalende productie uit olievelden in de Noordzee zullen goedmaken.

Dat heeft het Noorse Petroleum Directoraat bekendgemaakt. De olieproductie neemt dit jaar naar verwachting toe tot 85,5 miljoen kubieke meter, tegen 84,9 miljoen kubieke meter in het afgelopen jaar.

Voor 2017 wordt een productie voorzien van 87 miljoen kubieke meter. Sinds een piek in 2000 is de Noorse productie van ruwe olie meer dan gehalveerd. De gasproductie van Noorwegen zal naar verwachting dalen in 2014, maar in de jaren daarna weer gaan stijgen tot 115,8 miljard kubieke meter in 2018.

Recordbedrag
Noorwegen heeft nieuwe velden aangeboord in de Noordzee en de Barentszzee. De kapitaalinvesteringen door oliemaatschappijen in de Noorse olie- en gassector zullen dit jaar naar verwachting stijgen tot het recordbedrag van 176 miljard kroon (21 miljard euro), aldus het directoraat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen