Beurs13 mei '14 11:50

Beurzen klimmen voorzichtig verder

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdag voorzichtig verder omhoog. De stemming werd gesteund door nieuwe recordstanden op Wall Street en koerswinsten op de Aziatische beurzen. Ook sterke resultaten van ThyssenKrupp en Airbus droegen bij aan het positieve beurssentiment.

"De markten liggen er redelijk sterk bij en lijken nauwelijks te reageren op het zwakke vertrouwenscijfer uit Duitsland. In Amsterdam lijkt de AEX weer op weg te zijn om de top van 408 punten te breken. De verwachting dat de ECB zal ingrijpen legt een stevige bodem onder de markt'', aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent hoger op 404,71 punten. De MidKap bleef achter met een min van 0,2 procent op 660,84 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen 0,1 procent. De DAX in Frankfurt won 0,5 procent ondanks een sterker dan verwachte daling van het vertrouwen onder Duitse beleggers.

Winst TNT Express
Grootste stijger in de AEX was pakketvervoerder TNT Express met een winst van bijna 3 procent na een adviesverhoging door de Amerikaanse bank JPMorgan. Bank en verzekeraar ING was de grootste daler met een verlies van 0,6 procent.

RoodMicrotec hoorde bij de grootste winnaars op het Damrak, met een plus van ruim 5 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie ontving in de eerste maanden van 2014 veel aanvragen van klanten en verwacht daardoor dat de omzet dit jaar hoger zal zijn dan in 2013.

EasyJet
In Londen leverde EasyJet meer dan 4 procent in. De luchtvaartmaatschappij leed in de eerste helft van het gebroken boekjaar opnieuw verlies. AstraZeneca won bijna 1 procent. De Amerikaanse farmaceut Pfizer werkt aan een verbeterd overnamebod op zijn Britse branchegenoot, nadat twee eerdere voorstellen werden verworpen.

Het Duitse staal- en industrieconcern ThyssenKrupp wist in het afgelopen kwartaal voor het eerst in bijna 2 jaar weer winst te boeken. Ook verhoogde het concern uit Essen zijn winstverwachting voor het hele boekjaar. Het aandeel steeg 6 procent in Frankfurt.

In Parijs deed Airbus goede zaken met een koerswinst van meer dan 5 procent. De Europese vliegtuigbouwer profiteerde in het eerste kwartaal van de verkoop van duurdere vliegtuigen en van positieve wisselkoerseffecten.

Euro noteerde 1,3755 dollar
De euro was 1,3755 dollar waard, tegen 1,3760 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs voor een vat Amerikaanse olie steeg met 0,2 procent tot 100,76 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 108,30 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen