Beurs23 mei '13 09:26

Ramkraak: grote schade, kleine buit

Auteur: BNR Webredactie

Ramkraken is het nieuwe bankovervallen. Geld levert het vaak nauwelijks op, maar de schade is des te groter. Waarom is het toch zo populair?

Het aantal plof- en ramkraken van pinautomaten is in de eerste drie maanden van dit jaar (32 keer) verdubbeld ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar (16). Banken en politie komen in actie om de pakkans te vergroten. Vier vragen aan Yvonne Willemsen, hoofd criminaliteitsbeheersing van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Heeft u enig idee waarom het aantal kraken zo fors toeneemt?

"We hebben het idee dat criminelen het gewoon blijven proberen totdat ze gepakt worden. Ze maken heel weinig buit, dus ze blíjven het proberen in de hoop dat het wel een keertje gaat lukken toegang te krijgen tot de geldautomaat. Vroeger hadden we heel veel bankovervallen, want daar lag het geld. Criminelen weten nu dat ze dat niet meer hoeven te proberen, maar ze denken wel dat al het geld in de geldautomaat ligt. Het zit er ook in, alleen is het gelukkig niet zo makkelijk om er bij te komen."

Waar leiden de pogingen toe?

"We hebben heel veel schade aan de gebouwen. Het loopt in de tonnen als de hele gevel er door een plof uitligt en de automaat weer vernieuwd moet worden. Maar de kans dat je daadwerkelijk door kan dringen tot de kluis waar het geld in ligt, is heel klein."

In hoeveel gevallen wordt er wel geld buitgemaakt?

"We hebben er geen precieze cijfers over. Maar we zeggen altijd dat de schade heel groot is en de schade heel klein. Maar de verwachting van de crimineel blijft gewoon 'doorgaan' totdat ze erachter komen dat het geen lucratieve bezigheid is. Ze worden niet slimmer, ze gaan gewoon door. Ze zullen er wel een keer achter komen dat dit niet de handigste manier is om aan geld te komen. Of ze worden gepakt, wat steeds vaker gebeurt."

Waarom slaagt de politie er niet vaker in de daders te pakken?

"Het is criminaliteit die 's nachts plaatsvindt en heel snel kan gebeuren. Ik ben wel blij dat de politie heeft gezegd dat het een heel grote criminaliteitsvorm is en dat ze er meer op gaan inzetten. In eerste instantie proberen we te voorkomen dat er een plofkraak plaatsvindt, daar zijn de maatregelen op geënt. En voor het geval dat 'ie plaatsvindt, maak je het geld onbruikbaar en de pakkans groter."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen