Nederland scoort goed op voedselzekerheid
Het is goed geregeld met de voedselzekerheid in Nederland. We staan wereldwijd gezien op de vijfde plaats. De Democratische Republiek Congo staat op de laatste plaats.
Dat blijkt uit de mondiale voedselzekerheidsindex van het Amerikaanse chemiebedrijf DuPont. Levensmiddelen zijn zeer goed betaalbaar en beschikbaar. Ook de kwaliteit en veiligheid van het voedsel behoren tot de top, geeft het bedrijf als reden aan.
Alleen de Verenigde Staten, Denemarken, Noorwegen en Frankrijk doen het nog beter. Dat blijkt uit de eerste zogenoemde mondiale voedselzekerheidsindex, die dinsdag in Brussel en andere steden is gepresenteerd.
Eerlijk zijn
Maar is het hier werkelijk allemaal zo goed geregeld? Valentijn Venus, onderzoeker bij de Universiteit Twente en oprichter van de Voedselbank in Arnhem, heeft andere ervaringen.
"Als we eerlijk zijn over de samenstelling vezelrijkheid van ons voedsel, met name in de lagere inkomensgroepen, dan zie je dat mensen supplementaire producten krijgen voorgeschreven van de huisarts. En dat is niet zonder reden."
Beter dan Nederland
Maar hoe kan het dan dat het Amerikaanse chemiebedrijf er zo naast zit met het hun index? Venus: "Het resultaat is geloof ik nog niet gepubliceerd. Het moet nog blijken welke onderzoeksmethode ze gebruikt hebben."
Op de lijst van DuPont staat Congo op de laatste plaats wat betreft voedselzekerheid. Venus: "Op zich is in Congo voldoende natuurlijke vorm van regen en zon. In theorie zou Congo het veel beter moeten doen dan Nederland."
Kunstmest
"Maar je ziet helaas dat als gevolg van de burgeroorlog mensen niet hebben geïnvesteerd in structurele verbeteringen, zoals irrigatieschema's."
En dat leidt er bijvoorbeeld ook weer naar toe dat ze niet verder investeren in de aanschaf van kunstmest, of andere landbouwinputs om de productie omhoog te tillen. Door die historische achtergrond van Congo is het ook moeilijk te vergelijken met Nederland", stelt de onderzoeker.
Terkort aan ijzer
In de index is de situatie in 105 landen onderzocht. Opvallend minpunt bij Nederland en veel andere rijke landen is het tekort aan ijzer in het voedsel.
De onderzoekers gingen na in hoeverre mensen toegang hebben tot voldoende en voedzaam voedsel om een gezond en actief leven te leiden. Het overzicht verschijnt voortaan elke maand.
150.000 personen
De index is gesponsord door het Amerikaanse (chemie-)concern DuPont, dat ook in Nederland vestigingen heeft. ,,Ik hoop dat de voedselindex zal worden gebruikt om samenwerking te bevorderen, beslissingen te nemen op grond van betere informatie en handelend optreden te stimuleren. Dat is noodzakelijk om de groeiende wereldbevolking te voeden'', aldus topvrouw Ellen Kullman van DuPont in een verklaring. De wereldbevolking groeit dagelijks met 150.000 personen.
De index is ontwikkeld door het internationaal opererende analyse- en adviesbureau Economist Intelligence Unit.