Beurs5 dec '11 17:44Aangepast op 5 dec '11 18:14

Beurzen hoger door mogelijke oplossing eurocrisis

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten. Beleggers hebben er vertrouwen in dat de Europese politieke leiders deze week met een oplossing komen voor de schuldencrisis in de eurozone.

Daarnaast reageerden zij ook positief op een fors Italiaans besparingsprogramma.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,4 procent hoger op 305,10 punten. De MidKap-index steeg 1,7 procent tot 467,59 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen klommen tot 1,1 procent.

Mario Monti
Beleggers bleken zeer opgetogen over het besparings- en hervormingsplan van 30 miljard euro van de Italiaanse premier Mario Monti. Ook op de obligatiemarkten zorgde het Monti-effect voor de nodige rust.

Merkozy
Daar kwam dan het vruchtbare overleg tussen de Duitse bondskanselier en de Franse president Nicolas Sarkozy nog overheen. Zij kondigden aan woensdag met een zeer volledig akkoord te komen en dat voor te leggen aan Europees president Herman Van Rompuy.

SAP
In Frankfurt verloor SAP 2,5 procent. De Duitse producent van bedrijfssoftware kondigde aan het Amerikaanse SuccessFactors over te nemen voor 3,4 miljard dollar (2,5 miljard euro). Commerzbank zakte 4,1 procent. De Duitse bank gaat voor 600 miljoen euro aan kapitaalinstrumenten terugkopen om de kapitaalpositie te versterken.

Commerzbank
Zondag werd echter gemeld dat Commerzbank mogelijk genationaliseerd kan worden als de bank voor de zomer niet voldoende kapitaal weet aan te trekken. In de AEX won ING 4,4 procent, terwijl luchtvaartcombinatie Air France-KLM 4,9 procent aandikte.

BAM
In de MidKap was bouwer BAM de grootste stijger met een winst van 9,9 procent. Bank en verzekeraar SNS Reaal volgde met een plus van 9,1 procent.

Swedish Automobile
Swedish Automobile klom 18,5 procent. Het moederbedrijf van Saab praat met de Chinese automaker Youngman en een Chinese bank over een aandelenbelang in het bedrijf.

De euro was 1,3455 dollar waard, tegen 1,3380 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 101,77 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent duurder en noteerde 110,72 dollar.

Gerelateerde artikelen