Beurs11 mrt '14 17:50

Gemengd slot voor Europese beurzen

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen sloten dinsdag verdeeld. In Amsterdam en in Frankfurt bleven de graadmeters in de plus, terwijl Londen en Parijs de winsten aan het einde van de dag prijsgaven.

Een sterkere dan verwachte toename van de Duitse export bood enige steun aan de handel. De stemming bleef echter zeer voorzichtig door de politieke spanning tussen Oekraïne en Rusland.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,2 procent hoger op 394,29 punten. De MidKap steeg met 0,1 procent tot 667,36 punten. De beurs in Parijs daalde echter met 0,5 procent en ook de FTSE in Londen verloor 0,2 procent.

De DAX in Frankfurt sloot 0,5 procent hoger. Uit cijfers van het Duitse statistiekbureau bleek dat de Duitse export in januari met 2,2 procent is gestegen. Economen hadden een exportgroei van 1,5 procent verwacht.

Grootste stijger in de AEX was maritiem dienstverlener SBM Offshore met een winst van 4,1 procent. Pakketvervoerder TNT Express, die het Nederlandse onderdeel TNT Fashion Group wil verkopen aan een consortium van Belspeed en Netlog Group, was een van de hekkensluiters met een min van 1,5 procent.

Ook Ahold leverde 1,5 procent in, ondanks een verdere uitbreiding van het concern. Het moederbedrijf van Albert Heijn koopt 50 winkels van supermarktconcern Spar in Tsjechië en wordt daarmee het grootste supermarktmerk in het land.

Bij de kleinere bedrijven verloor AND International Publishers 8,4 procent. De digitale kaartenmaker boekte in 2013 minder winst dan een jaar eerder, bij een dalende omzet. Van Lanschot won 1,6 procent, nadat de vermogensbeheerder in 2013 weer winst wist te boeken. Beleggers waren ook tevreden over de jaarresultaten van detacheerder DPA en beloonden het aandeel met een koerswinst van 3,9 procent.

In Frankfurt won autofabrikant Volkswagen 1,7 procent. Het Duitse automerk Audi, onderdeel van Volkswagen, verwacht voor het eerst meer dan een half miljoen auto's in China te verkopen.

De euro was 1,3860 dollar waard, tegen 1,3878 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 100,18 dollar per vat. Brentolie steeg 0,1 procent in prijs tot 108,17 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen