Beurs21 okt '13 11:19

Vrouwen timmeren aan de weg in financiële sector

Auteur: Marjan van den Berg

Karnit Flug, voorgedragen als nieuwe president van de Israëlische Centrale Bank, is de derde vrouw die in korte tijd aan het hoofd van een centrale bank komt te staan. Er is iets aan het veranderen, zegt Mirella Visser, adviseur op het gebied van strategisch leiderschap.

Voor het eerst staat bij centrale banken in drie belangrijke landen een vrouw aan het roer. Naast Flug die aan de slag gaat in Israël, is Janet Yellen de nieuwe hoogste baas van de Federal Reserve in de VS. Elvira Nabiullina werd in juli baas bij de Russische Centrale Bank. Daarnaast staat Christine Lagarde al enige tijd aan het hoofd bij het Internationaal Monetair Fonds.

"Dat is historisch. Dit hebben we nog niet eerder gehad. In die zin is er toch wel iets aan het veranderen", zegt adviseur Mirella Visser, adviseur op het gebied van strategisch leiderschap voor vrouwen, auteur van het boek 'Zijderoute naar de Top'.

Gaat het roer om bij de betreffende organisaties? Veranderen deze vrouwen het beleid en de bedrijfscultuur?

Geen causaal verband
Volgens Visser is het, op basis van studies naar bedrijven met relatief veel vrouwen aan het roer, lastig te zeggen in hoeverre vrouwen een verschil maken in de resultaten van een organisatie. "Daar zie je een positieve correlatie, maar dat is een correlatie en geen causaal verband", zegt Visser.

"Het zou ook zo kunnen zijn – dat is een van de verklaringen die vaak worden genoemd – dat er een andere cultuur heerst bij organisaties waar veel vrouwen in de top zitten en dat, als gevolg van die andere cultuur, er bijvoorbeeld ook een ander risicoprofiel geldt binnen het bedrijf, waardoor betere resultaten worden behaald."

Geen aardverschuiving, wel invloed
Er zijn ook redenen waarom het sowieso niet zo'n vaart zal lopen met mogelijke koerswijzigingen, denkt Visser. "Dat heeft ook te maken met de rol van een centrale bank; dat is natuurlijk geen commerciële bank. En deze dames werken al tientallen jaren in diezelfde sector. Ze zijn echt gepokt en gemazeld in de centrale bank en de financiële wereld." Bovendien, vult ze aan, opereren de vrouwen natuurlijk nooit in hun eentje, maar in een team.

Toch zullen er wel verschillen zichtbaar zijn. "Wat ik wel verwacht, is dat zij minder risico zullen nemen. Uit studies komt in zijn algemeenheid dat vrouwen in de financiële sector minder risicovol zouden gaan beleggen", zegt Visser.

Lagere niveaus
De adviseur verwacht dat vrouwen ook elders in de financiële sector vaker tot de top zullen doordringen, want ze zijn er wel: nu nog niet in de top, maar wel in de 'subtop'. "Je ziet het ook bij ons, bij Nederlandse banken. Daar zitten bijzonder weinig vrouwen, of helemaal geen vrouwen in de top, maar ze werken wel op de lagere niveaus. Je kunt verwachten dat daar uiteindelijk een toename zal zijn van vrouwen in topposities. Maar dat gaat nog heel langzaam."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen