Beurs23 mei '14 11:37

Boete Barclays voor misstanden rond goudprijs

Auteur: ANP Nieuws

Barclays krijgt een boete van ruim 26 miljoen pond (32 miljoen euro) voor misstanden rond de vaststelling van de goudprijs. Dat maakte de Britse toezichthouder FCA vandaag bekend.

Een voormalige handelaar van Barclays maakte in juni 2012 volgens de FCA misbruik van "zwaktes'' in de handelssystemen van de bank, om de goudprijs te beïnvloeden. Die manipulatie ging ten koste van een klant van Barclays, terwijl de handelaar er zijn eigen resultaten mee wist op te vijzelen. De manipulatie vond plaats één dag nadat Barclays een zware boete had gekregen vanwege de fraude met de rentetarieven Libor en Euribor.

De betrokken handelaar mag geen enkele functie meer uitoefenen in de markten waarop de FCA toezicht houdt en kreeg een boete van 95.600 pond. ,,Het moet volstrekt helder zijn voor handelaren die in de verleiding komen om klanten uit te buiten voor een snelle winst: dit soort gedrag kost je je reputatie en je inkomen'', stelde de toezichthouder.

Wangedrag
Het wangedrag van de handelaar kwam aan het licht nadat de gedupeerde klant had geklaagd. Barclays lichtte daarop de FCA in en compenseerde de klant. Dankzij die medewerking werd de boete voor de bank met 30 procent verlaagd.

Topman Antony Jenkins gaf vrijdag aan de fraude te betreuren. Volgens hem versterkt de affaire de overtuiging dat er zaken binnen de bank moeten verbeteren. Jenkins volgde anderhalf jaar geleden Bob Diamond op, die zijn functie neerlegde vanwege het liborschandaal. Barclays ligt ook onder vuur vanwege de mogelijke manipulatie van wisselkoersen door handelaren, waarvan er al zes zijn geschorst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen