Beurs26 nov '14 08:29

'Goed moment voor forse impuls in de EU'

Auteur: Thijs Baas

20 miljard euro zit er in het speciale Europese investeringsfonds dat Jean Claude Juncker later vanmorgen presenteert. De voorzitter van de Europese Commissie hoopt daarmee investeerders over de streep te trekken om in risicovolle, maar kansrijke projecten te stappen. Het fonds wordt de komende drie jaar beheerd door de Europese Investeringsbank EIB.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens Brian Burgoon, hoogleraar Internationale en vergelijkende politieke economie aan de Universiteit van Amsterdam, gaat het om een zoveelste poging om iets te doen, dit keer van hogerhand in de organisatie. "Het komt op een goed moment, in de zin dat de situatie in Europa economisch heel slecht lijkt. Het kán goed werken om te mikken op risicovolle investeringen en daadwerkelijke projecten, maar de instrumenten zijn zo nieuw en de combinatie met financiering zo ingewikkeld dat onzeker is of zoiets gaat werken."

Toen Juncker aantrad heeft hij deze belofte in grote lijnen gemaakt en nu is hij die aan het inlossen, merkt Burgoon op. "Hij probeert het waar te maken en voor hem persoonlijk is het een politiek spel, in klassieke zin. Maar het is de centrale zorg rond de ontwikkeling van de Europese Unie: voor veel mensen is overduidelijk dat er meer gedaan moet worden om de luwe economische ontwikkeling in met name de eurozone aan te pakken. Politiek gesproken is het daarom super belangrijk om zo'n signaal af te geven en niet alleen de portemonnee van banken veilig te stellen."

Belangrijk is wat Burgoon betreft wel dat er meer gebeurt dan bij een klassiek macro-economisch multipliereffect waarbij de regering een signaal aan privébanken stuurt dat ze meer moeten gaan doen. Daarbij worden volgens Burgoon "bijzondere investeringen met bijzondere risico's in bijzondere sectoren" goed in de gaten gehouden. "Het dekken van deze risico's is zo gericht dat de multiplier redelijk goed kan uitpakken." Dat je niet automatisch de gewenste ratio haalt, maakt het wel speculatief, volgens Burgoon. "In die zin is het een nogal onzeker plan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen