Beurs12 jun '14 12:47

Rabobank: economie groeit met half procent

Auteur: BNR Webredactie

Economen van Rabobank verwachten dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,5 procent groeit, vooral door de aantrekkende export en investeringen. Zij rekenen voor 2015 op een 'lichte versnelling' naar 1,5 procent omdat consumenten dan meer gaan besteden.

Rabobank ging voor 2014 eerder uit van een groei met 1 procent, maar die prognose belandde in de prullenbak nadat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige maand een scherpe terugval van de economie in het eerste kwartaal had gemeld.

Datzelfde gebeurde overigens ook met de prognoses van andere grote banken na publicatie van de CBS-cijfers, waaruit bleek dat de economie in de eerste 3 maanden met 1,4 procent was gekrompen.

Stijgende lijn
Rabobank voorspelt dat dankzij de stijgende uitvoer en verbeterde economische vooruitzichten de bedrijfsinvesteringen dit jaar weer groeien en dat de koopkracht van huishoudens toeneemt dankzij de lage inflatie.

"Maar doordat gezinnen hun schulden af moeten betalen en vermogen op moeten bouwen, zal de consumptie ook de komende jaren enigszins worden afgeremd. We verwachten dat de consumptieve uitgaven in 2014 nog zullen dalen, maar minder hard dan in voorgaande jaren'', aldus Rabobank-econoom Leontine Treur.

"De werkloosheid blijft voorlopig hoog en zal in 2014 wellicht zelfs nog iets stijgen, tot 7,25 procent. Pas in 2015 neemt de particuliere consumptie naar verwachting weer licht toe en daalt de werkloosheid naar 7 procent."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen