Rotterdam stroomt vol met watermanagers
Singapore, New York, Rotterdam, Jakarta. Stuk voor stuk deltasteden die steeds vaker problemen ondervinden door klimaatverandering. In Rotterdam spreken bestuurders, wetenschappers en deskundigen uit het bedrijfsleven vandaag over hoe zij de overstromingen in de toekomst te lijf kunnen gaan.
Zo'n 1.200 man is er afgekomen op de Conferentie Internationale Deltasteden in Rotterdam. Het evenement, dat wordt voorgezeten door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu, trekt gasten van over heel de wereld.
Afgevaardigden van het Wereld Natuur Fonds, van de Wereldbank, bestuurders van de verschillende deltasteden. Maar natuurlijk ook: de Nederlandse waterbedrijven. Zij presenteren de komende dagen hun kennis en kunde, in de hoop nieuwe contracten in de wacht te slepen.
Deltaplan
Zo stond tijdens de openingsspeech van minister Schultz het nieuwe, Nederlandse deltaplan centraal, dat vorige week werd gepresenteerd. "Ze wilde daarmee vooral benadrukken dat het deltaplan alleen tot stand heeft kunnen komen doordat
al die deltasteden kennis met elkaar delen", zegt verslaggever Renée van Heteren.
Het deltaplan is ook een mooi uithangbord voor Nederlandse bedrijven, zegt Piet Dircke, hij is de global director watermanagement bij Arcadis.
Concurrentie
Tijdens de conferentie kan Nederland laten zien
hoe je veilig beneden de zeespiegel leven kunt, zegt Dircke: "Daar zijn mensen in geïnteresseerd." En het is ook goed voor onze concurrentiepositie, want landen als China en Japan zitten ons volgens hem op de hielen.
"Nederland is onderdeel van het grote wereldnetwerk dat steeds sterker aan het worden is. Je ziet steeds meer grote steden die elkaar opzoeken in die samenwerking. Daar zijn wij een partner en gidsland in. Tegelijkertijd moeten we de concurrentie niet onderschatten. We kijken soms erg veel naar onszelf en naar wat we kunnen, maar de concurrentie zit zeker niet stil."
Volgens Dircke is het van belang dat Nederland 'goed blijft samenwerken'. "En we zullen moeten innoveren en daar ook in willen investeren. Onze partners hebben vooralsnog meer vertrouwen in de Nederlandse kennis dan in die van onze concurrenten, maar wij moeten het wel zonder de grote portemonnee doen."