Beurs5 dec '11 10:56

ZZP'ers naar de voedselbank

Auteur: BNR Webredactie

Ook zzp'ers en kleine zelfstandigen hebben zich dit jaar noodgedwongen bij de Voedselbank gemeld. Het totale aantal klanten stijgt ook.

Het is dit jaar voor het eerst dat zzp'ers bij de Voedselbank aankloppen, gaf Harrie Timmerman van Voedselbanken Nederland maandag aan. "Ook zij beginnen het moeilijk te krijgen. We kijken in de huidige crisis toch een beetje bezorgd naar wat het volgend jaar gaat worden.''

De voedselbanken zagen ook in 2011 weer een groei van het totale aantal mensen dat aanklopt voor een gratis voedselpakket. Precieze cijfers zijn er nog niet.

Verzekering
"Vooral de laatste maanden lijkt het weer harder te gaan", zei Timmerman. "Steeds meer mensen melden zich. En dus nu ook zzp'ers en kleine zelfstandigen, mensen uit het midden-en kleinbedrijf. De afgelopen jaren zijn veel mensen voor zichzelf begonnen, maar juist deze mensen blijken kwetsbaar als de situatie slechter wordt. Zzp'ers zijn vaak ook niet optimaal verzekerd, dus dan moeten ze soms terugvallen op hulp.''

Voedselpakketten
Nederland telt ruim 130 voedselbanken die wekelijks aan ongeveer 20 duizend gezinnen onder de armoedegrens gratis voedselpakketten verstrekken. De organisatie betaalt niet voor dat eten, maar zamelt in bij bedrijven, en werkt met onbetaalde vrijwilligers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen