Beurs26 nov '11 23:25

SER-kroonlid: ZZP gelijk aan loondienst

Auteur: Maurice Driessens

Als het aan Ferdinand Grapperhaus, hoogleraar arbeidsrecht en kroonlid bij de SER, ligt, krijgen zelfstandigen zonder personeel dezelfde rechten en plichten als werknemers in loondienst.

Ferdinand Grapperhaus
Ferdinand Grapperhaus

Het kroonlid van de Sociaal-Economische Raad zei dat zaterdag in Nieuwsuur, waar hij waarschuwde voor verborgen werkloosheid onder zzp’ers.

Minder dan minimum
Volgens Nieuwsuur heeft het ministerie van Sociale Zaken onlangs berekend dat 33 procent van de zzp’ers een omzet heeft die lager ligt dan 25.000 euro; dat is dus lager dan het minimum loon. Pakweg 47 procent van die zelfstandigen kan bovendien niet terugvallen op een alternatief gezinsinkomen.

De SER berekende eerder al eens dat 60 procent van de zelfstandigen na aftrek een bedrag onder een minimuminkomen overhoudt.

Aanpakken
"Ik vind dat we dit structureel moeten aanpakken’’, zei Grapperhaus.

"Zorg voor een overkoepelend criterium: of je nu in dienstverband of als zelfstandige werkt, je draagt verplicht bij aan verzekeringen voor ziekte, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of inkomensverlies. En daar kun je dus ook aanspraak op maken als je je werk kwijtraakt.”

Gerelateerde artikelen