Helft Nederlandse bedrijven niet wendbaar genoeg
Ruim de helft van alle bedrijven in Nederland lukt het maar niet om voldoende wendbaar te worden. Ze zijn daardoor onvoldoende bestand tegen economische tegenwind en grote veranderingen op de arbeidsmarkt.
Wendbaar zijn wanneer het even tegenvalt: volgens detacheerder Yacht is dat voor veel organisaties de winfactor in deze tijden van crisis. “De wendbaarheid gaat over arbeid; dus de mensen die je in dienst hebt”, zegt Dick Koopman, manager communicaties bij het bedrijf. “Het gaat ook over kennis. Hoe ga ik met mijn kennis om? En het gaat ook om processen en systemen: is mijn bedrijf zo ingericht dat ik snel kan reageren op fluctuaties in de conjunctuur, bij mijn concurrenten en bij mijn afnemers.”
Hoog op agenda
Bij 82 procent van de bedrijven staat dit onderwerp dan ook hoog op de agenda, iets dat gevoed wordt door de crisis. Markten veranderen tegenwoordig razendsnel. Een product dat vandaag nog geldt als cashcow, kan morgen plotseling al weer achterhaald zijn. Vraagt u maar aan Nokia en de makers van Blackberry.
“Als het voorspellend vermogen lager is, zul je in de bedrijfsvoering dus sneller moeten anticiperen op de dingen die zullen gaan komen. En dat is wendbaarheid”, vertelt Koopman.
Waan van de dag
Toch lukt het ruim de helft, 58 procent, van de bedrijven maar niet om die wendbaarheid te vergroten. “Allerbelangrijkste oorzaak is de waan van de dag. Als je alleen maar met korte termijn bezig bent en op hele korte termijn reageert op dingen, dan klinkt wel heel wendbaar maar je verandert structureel niks”, legt Koopman uit.
Communicatie
Misschien dat je zelf wel bij zo’n bedrijf werkt. Daar waar het woord strategie alleen gebruikt wordt in een cynische grap bij de koffieautomaat, reorganisaties elkaar razendsnel opvolgen en de directiechef toch duidelijk andere taal predikt dan mensen in de boardroom.
Koopman: “Wat nodig is - en je ziet dat een aantal bedrijven dat ook beter oppikt - is dat je ondanks de turbulentie toch gaat zitten met elkaar. Hoe willen wij er over vijf of tien jaar er uit zien, wat hebben we nodig om dat te bereiken en hoe gaan we het bedrijf zo inrichten dat we dat wendbaar kunnen doen?”
Systemen aanpassen
En dat betekent ondermeer systemen aanpassen zodat ze snel kunnen bewegen als de markt dat verlangt. En je afvragen welke kennis het bedrijf over twee jaar nodig heeft: lange termijn denken dus, juist in tijden van crisis.