Beurs15 mei '14 09:34

Economie 1,4 procent gekrompen in eerste kwartaal

Auteur: BNR Webredactie

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft iets te snel conclusies getrokken. Ja er is sprake van een economisch herstel, maar de crisis is niet voorbij. Dat zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS tegen BNR. In het eerste kwartaal van dit jaar kromp de economie met 1,4 procent.

Image

"Het gaat langzaam beter maar het is nog heel voorzichtig en je ziet het herstel lang niet overal terug. Nog altijd ligt de economie vier procent onder het niveau van voor de crisis. Dus de crisis is in ieder geval niet voor iedereen over", zegt Van Mulligen.

Het CBS presenteert vandaag zijn ramingen over het eerste kwartaal van 2014. De krimp van 1,4 procent volgt op drie kwartalen van economische groei  en is grotendeels veroorzaakt door een lager gasverbruik als gevolg van de zeer zachte winter.

Gasproducerend land
"Nederland is een gasproducerend land. Warmer weer in de winter betekent veel minder gasproductie. Die lag bijna 30 procent lager dan een jaar geleden. Dat heeft behoorlijk effect op de groei", zegt Van Mulligen. 

Dat heeft zowel effect gehad op de consumptie als op de export. Van Mulligen: "Ook die cijfers lager zo'n 30 procent lager dan vorig jaar. Als het warm is, hoeven mensen minder gas te stoken om hun huis warm te houden. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de tuinbouw. Daarnaast zagen we elders in Europa hetzelfde warme weer, waardoor ook de export een stuk lager was."

Tegenvaller
Toch is economische krimp groter dan verwacht. Door persbureau Bloomberg geraadpleegde economen voorzagen dat de economie groei noch krimp zou laten zien.

In het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de economie volgens een nieuwe raming met 1 procent. Maar dat werd vooral veroorzaakt doordat op de valreep op grote schaal auto's werden gekocht, om nog te kunnen profiteren van fiscale voordelen. Dat voordeel viel in het eerste kwartaal volledig weg.

Herstel
Toch is er ook goed nieuws. Want de tegenvallende cijfers betekenen niet dat het economische herstel tot een halt is gekomen, zegt Van Mulligen. "Het onderliggende economisch beeld is nog steeds dat we in een fase van herstel zitten. Dat was vorig kwartaal zo en dat is nu nog steeds zo."

Maar dat herstel is wel nog heel fragiel. "De economische groei zit nog steeds heel dicht bij de nullijn, dus als we een keer te maken hebben met een tegenvaller, zoals nu met de gasproductie, dan duikt die groei direct in de min en is er van het algemene economische beeld weinig meer zichtbaar."

TV's en planten
Ook de consumentenuitgaven zakten het eerste kwartaal met 0,6 procent iets in. Dat heeft vooral te maken met het feit dat Pasen dit jaar later viel, zegt Van Mulligen. "Die krimp zat namelijk met name bij de voedingsmiddelen. Vorig jaar deden de mensen hun paasboodschappen in het eerste kwartaal, nu in het tweede kwartaal."

Aan goederen als kleding en elektronica gaven consumenten wel meer uit.

Banen
Het afgelopen jaar verdwenen ruim 122 duizend banen. En nog steeds neemt het aantal banen af. Het eerste kwartaal van dit jaar nog met 30 duizend. Vooral de zorgsector wordt getroffen, zegt Van Mulligen. "De kinderopvangtoeslag is verlaagd waardoor mensen minder gebruik maken van opvang. Ook de thuiszorg wordt geconfronteerd met aankomende bezuinigingen."

Daartegenover staat de uitzendbranche, daar is de werkgelegenheid wel aan het stijgen. Een goed teken, volgens Van Mulligen. "De uitzendbranche is altijd de tak die voorop ligt bij ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Dus het feit dat daar nu groei is, geeft toch wel enige hoop voor de toekomst."

Afvlakken
De werkloosheid is dan ook aan het afvlakken, blijkt uit cijfers van het CBS. Al verdient dat enige nuancering, stelt Van Mulligen. "Dat komt met name doordat mensen zich hebben teruggetrokken van de arbeidsmarkt. Vooral jongeren verwachten op dit moment niet echt een baan te vinden. Zij melden zich daardoor minder op de arbeidsmarkt en blijven langer studeren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen