Beurs13 mrt '13 06:18

Doorbraak of crash?

Auteur: Pieter van der Werff

De Amerikaanse beurzen bereikten de afgelopen tijd recordniveaus. Gaan we de komende tijd verder de hoogte in, of volgt het ravijn? Door BNR geraadpleegde experts zijn opvallend optimistisch.

Amerikaanse beursindices staan rond de niveaus van de toppen van 2000 en 2007. En de grote vraag is natuurlijk of we daar nu ook structureel afstand van gaan nemen, dan wel nog een keer zo'n neergaande beweging zullen maken.

Sybren Brouwer, hoofd aandelenresearch bij ABN Amro, denkt dat er nog wel wat meer in het vat zit. "Dat betekent niet dat wij direct deze niveaus achter ons gaan laten en een hoger peil gaan opzoeken, maar dat er wel degelijk de kans is dat we aan de vooravond van een wat langere-termijn-aandelenrally staan."

Ook Fred Huibers van het Haags Effectenkantoor denkt dat een verder opgaande trend veel waarschijnlijker is dan een crash. Volgens hem beginnen de zorgen bij beleggers naar de achtergrond te verdwijnen. "Dat zijn die macro-economische en politieke omstandigheden. Die worden geleidelijk steeds beter." Daarnaast wijst Huibers op de blijvend lage rente, die eveneens gunstig uitpakt.

Wim Zwanenburg van Stroeve en Lemberger is al net zo optimistisch. "Amerikaanse ondernemingen staan er door de bank genomen goed voor. Ook het afgelopen kwartaal waren de bedrijfsresultaten weer beter dan analisten hadden geraamd. (...) Ik hoor wel eens om me heen: die marges zijn toch niet te handhaven? Maar er zijn nog tal van mogelijkheden om die nog wat verder op te krikken."

Gerelateerde artikelen