Beurs19 aug '14 17:24

Komt er een nieuwe aandelencrash?

Auteur: BNR Webredactie

Volgens de Amerikaanse Nobelprijs-winnaar Robert Shiller zijn aandelen op dit moment erg duur. We staan volgens hem aan de vooravond van een aandelencrash. De econoom voorspelde de laatste drie beurscrashes goed. Heeft hij deze keer wéér gelijk?

"Volgens de eigen maatstaven van Schiller zou je zeggen ‘goh, die beurzen zijn duur, zeker de Amerikaanse’. Maar als ik me niet vergis, zeiden ze dat 15 procent lager ook al", zegt hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Bankiers.

Niet overdreven duur
"Die Schiller-index is tamelijk eng. Als je het breder bekijkt en je gooit bedrijfswinsten, de stand van de rente en dergelijke  in een waarderingsmodel, dan zie je dat de beurzen niet meer spotgoedkoop zijn maar ook niet heel overdreven duur. Zeker niet in Europa."

 

Vinger aan de pols
In Europa blijven aandelen ook populair, terwijl de economische groei tot stilstand is gekomen. Dan moeten de koersen toch naar beneden? “Heel die geopolitieke situatie – Irak, Oekraïne, etc – is inderdaad een risico. Maar er zitten altijd risico’s aan de beurzen. We moeten kijken of die geopolitieke spanningen echt hun weerslag zullen hebben op de economie, op de bedrijfscijfers. Die zullen wel hun weerslag hebben, maar of die significant belangrijk genoeg zijn om de beurskoersen naar beneden te drukken… Met de huidige stand van zaken ziet het er niet naar uit, maar het is in ieder geval iets om de vinger aan de pols te houden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen