MKB-voorman: De politiek is ziek
De Nederlandse politiek is ziek en niet in staat om tempo te maken. Voor groei of ideeën moet je niet in Den Haag zijn. Als er niet snel een akkoord uit het Catshuis komt dan moet er een zakenkabinet komen.
Dat zegt MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel in BNR Zakendoen Met Rens de Jong, vanaf de Week van de Ondernemer in de Jaarbeurs in Utrecht. Als voorbeeld noemt hij het feit dat de laatste hervorming in de sociale zekerheid dateert van twintig jaar geleden. "Dus we hebben twintig jaar nodig om iets te veranderen in Nederland. En dat trage beleid, dat vergaderen, daar word je helemaal gek van."
Muggenziften
De ondernemer snapt er helemaal niks meer van als de overheid een scheepswerf laat spartelen door te muggenziften over de lengte van de boten, zegt Biesheuvel. "De diagnose is dat we een politiek systeem hebben dat niet meer is opgewassen tegen de uitdagingen van dit moment. En die uitdaging is dat je tempo moet maken, dat je beslissingen moet nemen, duidelijk moet zijn en dat je echt je toegevoegde waarde neer moet zetten."
De democratie afschaffen is geen optie, maar Biesheuvel pleit er wel voor om de lead te geven aan de ondernemers, een zakenkabinet dus. "Laat de ondernemers maar het voortouw nemen in Nederland. Duizenden ondernemers vol ambities, die allemaal investeren, die zich niets meer aantrekken van de politiek."
Praten, praten, praten
Na negen maanden recessie komen we nog altijd niet verder dan "praten, praten en praten". "Als morgen de rente oploopt gaan we met zijn allen miljarden meer betalen, en dan is Leiden in last. Als er nu niet snel een akkoord uit het Catshuis komt, dan zou ik zeggen tegen Mark Rutte en Maxime Verhagen: toon je nou een staatsman, geef het zakenkabinet maar aan ons, dan gaan we een aantal knopen doorhakken."
Als deadline noemt Biesheuvel eind volgende week, maar bij voorkeur komende donderdag op de Week van de Ondernemer .
Uitdagingen
Biesheuvel heeft helder voor ogen voor welke uitdagingen het kabinet staat: ten eerste moet er duidelijkheid komen op de woningmarkt -waar zijn woningbezitters aan toe de komende dertig jaar? Ook is er meer helderheid nodig over de arbeidsmarkt: die moet flexibeler, zodat mensen gestimuleerd worden aan het werk te gaan en werkgevers weer mensen aannemen. Én er moet iets gebeuren aan de stijgende zorgkosten.
"Een huis is vaak het belangrijkste bezit van burgers, dus dat raakt je emotioneel. Als je in onze achterban kijkt, met architecten, notarissen, woninginrichters, de schilders, de stukadoors en de makelaars: er hangt zo veel rond de bouw en de woningmarkt, iedereen heeft er last van." Het gaat dus niet alleen om de hypotheekrenteaftrek en het scheefwonen, als het aan Biesheuvel ligt.
Het belangrijkste van de hervormingen is dus dat er weer transacties plaatsvinden. "Eén verhuisbeweging betekent zeven andere bewegingen. Voor iedereen is het van belang dat de markt weer op gang komt. En dat kan ook. Mensen rennen nu naar de notaris in de verwachting dat de overdrachtsbelasting weer omhoog gaat."