Beurs7 aug '14 12:49

'Erop of eronder voor bedrijven die van Russen afhankelijk zijn'

Auteur: Pieter van den Akker

De brancheorganisaties zijn bezig in kaart te brengen wat de schade van de Russische boycot is voor hun sector. De Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport, EVO, opende eerder al een helpdesk waar ondernemers terechtkunnen met vragen over de sancties. De telefoon staat nog niet roodgloeiend, maar veel scheelt het niet.

“We merken dat leden steeds meer geïnteresseerd raken. Een steeds grotere groep leden belt ons, vooral na bekendmaking van de lijst vanmorgen", zegt Godfried Smit van EVO op BNR.

Belangrijkste vraag voor de EVO-leden is of hun product onder de boycot valt of niet. “Dat kan men via onze site achterhalen, we hebben alle codes op de site geplaatst. Als de vraag of hun product erop staat is beantwoord, komt bij veel leden de vraag of ze nog moeten gaan rijden richting Rusland. In tegenstelling tot de Europese maatregelen gaan deze direct in. De Europese maatregelen gelden alleen voor nieuwe contracten."

Is er veel verwarring onder uw leden?
“Ja, tamelijk veel. Dat is ook logisch. Het is moeilijk om informatie te krijgen. Je hebt vaak uitsluitend met Russische teksten van doen en het is niet altijd even eenvoudig om die snel vertaald te krijgen. We proberen onze leden zo goed mogelijk op de hoogte te houden met de meest recente informatie."

Denkt u dat uw leden deze klap kunnen opvangen?
“Dat is natuurlijk best wel lastig. Het was in de agrarische sector sowieso al een moeilijk jaar door lage prijzen. Op de lijst staan heel veel landen, ook landen die in onze omgeving liggen. Dus er zijn maar weinig alternatieve markten. Je kan bijvoorbeelden aan Servië denken, of aan Zwitserland, dat nog niet op de lijst staat. Maar dat zijn vrij kleine markten, die over het algemeen al goed geserviced zijn. De uitwijkmogelijkheden zijn niet zo gek groot. De markt is ook niet zo dat consumenten heel veel meer gaan kopen als een appel goedkoper wordt."

 

Er zal forse schade ontstaan. Wie gaat die betalen?
“In eerste instantie is dat de ondernemer zelf in een markteconomie waarin wij leven. Een jaar is natuurlijk een lange tijd, er zijn al stemmen opgegaan om ook eens te kijken in de richting van overheden of zij wellicht een helpende hand zouden kunnen toesteken."

--------

LTO: gevolgen samen dragen
Boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland rekent erop dat op Europees en nationaal niveau overheidsmaatregelen zullen worden genomen om de sector op de been te houden. Dat zei voorzitter Albert Jan Maat donderdag in een reactie op het Russische importverbod op landbouwbouwproducten.

"De ondernemersorganisaties hebben steeds gezegd de Europese sancties en eventuele tegenmaatregelen van Rusland te aanvaarden als politieke realiteit. Ik kan mij niet voorstellen dat nu de sancties er zijn, het ieder voor zich is. We staan gezamenlijk achter de acties, wij moeten nu ook gezamenlijk voor de gevolgen instaan.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen