Beurs6 dec '13 17:10

'Verdenkingen bij Philips beginnen beetje vervelend te worden'

Auteur: Harmen Simon Teunis

De inval bij Philips door de Europese Kartelautoriteiten in verband met verdenkingen van prijsmanipulatie is de derde zaak in een jaar tijd waarbij het bedrijf betrokken is. "Het begint nu wel een beetje vervelend te worden", zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

"Eind 2012 hebben ze al een forse boete moeten betalen voor kartelvorming op het gebied van beeldbuizen. Dat is een heel oude zaak die al langere tijd liep. Aan het begin van dit jaar is een zaak aangekondigd over kartelvorming bij semiconductoren. Het is nu al de derde zaak in een jaar. Het is gewoon niet goed voor de reputatie", zegt Versteeg.

"In dit geval zou Philips de verkopen via internet hebben belemmerd, waardoor ze de prijzen van consumentenelektronica konden opdrijven", vat Versteeg samen. Ook Samsung, Mediamarkt en Saturn zijn onderdeel van het onderzoek.

Toen Philips een boete van 500 miljoen euro kreeg voor prijsafspraken over beeldbuizen, schrokken beleggers daar eigenlijk helemaal niet van. "De koers reageerde daar totaal niet op. Het zijn allemaal dingen uit het verleden."

Versteeg maakt zich wel zorgen over de reputatieschade die Philips oploopt door deze zaak en de zaken die eerder speelden. "Ik heb volledig vertrouwen in de top dat dit ten strengste bestreden wordt. Maar het gaat dus voornamelijk om oude zaken, waar blijkbaar het management toen niet echt controle had over de zaak."

De analist gaat er vanuit dat de zaak die nu speelt "wel een tijdje oud" is. "Maar er is nog steeds geen uitslag over. Ook niet over de zaak met de semiconductoren. Pas in één zaak zijn ze echt veroordeeld en dat was de zaak met de beeldschermen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen