Beurs24 dec '13 13:32Aangepast op 24 dec '13 17:18

Gasunie transporteerde record aan gas in 2013

Auteur: BNR Webredactie

Het jaar is nog niet helemaal voorbij, maar de Nederlandse Gasunie heeft dit jaar al een recordhoeveelheid van 113 miljard kubieke meter gas getransporteerd. Dat is 2 miljard meer dan het oude record van 2010, meldt de netbeheerder.

De recordhoeveelheid is vooral toe te schrijven aan de lange winterse periode in de eerste maanden van 2013. Deze heeft in Nederland en omringende landen tot een grote vraag naar aardgas geleid.

Doorvoer
Het netwerk van de Gasunie fungeert de laatste jaren steeds meer als internationaal knooppunt in de doorvoer van gas. Inmiddels is bijna 60 procent van het getransporteerde gas bestemd voor het buitenland. Tien jaar terug was dat nog geen 50 procent.

Aad Correljé, energiedeskundige aan de TU Delft: “Het idee is inderdaad wel dat die rol van Nederland als verdeelcentrum van gas dat uit Noorwegen, Rusland en Nederland zelf komt, en vervolgens doorgetransporteerd moet worden naar Engeland, Frankrijk en België, nog verder versterkt gaat worden.”

Er wordt in Nederland van uitgegaan dat we tot na 2030 nog gas kunnen winnen uit de bestaande gasvelden, zegt Correljé. En daarna? Alleen het herverdelen van andermans gas zal Nederland volgens hem heel wat minder gaan opleveren dan het verkopen van zelfgeproduceerd gas.

Blijven winnen
Nederland kan dit volgens Correljé deels compenseren door nieuwe gasvelden aan te boren en door meer gas te winnen uit bestaande velden. “Dat is een mogelijkheid die van belang is en waar natuurlijk uitgebreid op gestudeerd wordt: dat je de opbrengst per veld verhoogt. Je krijgt maar een deel van het gas uit zo’n veld. Alles wat je niet hoeft te laten zitten, levert extra inkomsten op.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen