Beurs13 mrt '14 09:58

Trots Boskalis nog lang niet klaar met overnames

Auteur: Thijs Baas

Met een recordwinst over 2013 op zak, blijft Boskalis voorlopig actief op het overnamepad. Recent nog nam het bedrijf de Nederlandse zeesleper Fairmount over, en als het aan ceo Peter Berdowski ligt, blijft het daar niet bij.

Boskalis boekte vorig jaar een recordwinst van 366 miljoen euro, tegenover 249 miljoen euro in 2012, mede dankzij 97 miljoen euro aan eenmalige baten. Daarmee voldeed het bedrijf ruimschoots aan de nog in november verhoogde winstverwachting van tenminste 360 miljoen euro. De omzet steeg met bijna 15 procent tot ruim 3,5 miljard euro. Het bedrijf heeft nog een werkvoorraad ter waarde van 4 miljard euro.

Nog even geen champagne, maar bij de presentatie van de cijfers en het businessplan van de analisten zou best eens een goed glas wijn op tafel kunnen komen. We zijn vooral trots op het bedrijf en de elfduizend mensen die er keihard voor gewerkt hebben. Er zijn altijd dingen die verbeterd moeten worden, maar het is niet verkeerd om op de reis die we met elkaar maken onderweg eens terug te kijken op de dingen die je toch wel goed hebt gedaan."

Marktomstandigheden
Boskalis verwacht dat de marktomstandigheden dit jaar vrijwel hetzelfde zullen zijn als vorig jaar. Bij de onderdelen baggeren en offshore energy rekent het bedrijf opnieuw op een 'gezonde bezettingsgraad' van de schepen. De grote baggerschepen waren vorig jaar 44 weken onder de pannen tegen 41 weken in 2012. De bezettingsgraad van de vloot van het vorig jaar overgenomen Dockwise (offshore energy) was 83 procent.

Met de toevoeging van eerder Smit en recent nog Dockwise heeft Boskalis zich ontwikkeld van een robuuste baggeraar naar een brede maritiem dienstverlener. "We presenteren vandaag ons corporate businessplan. Daar zitten geen grote verandering in, daar houden we ook niet van. We blijven doorgaan op de weg die we hebben ingeslagen. Dat betekent wel dat we de met name de kant van de offshore energy verder willen uitbouwen, met name de kant van transport, logistiek en installatie."

 Stabiel
"Als wij vooruit kijken met ons businessplan, zien wij wereldwijd eigenlijk een relatief stabiel marktbeeld. Daarbij worden we geholpen door het feit dat we in 75 landen actief zijn en het werk ook juit alle hoeken van de wereld weten te peuteren. We worden altijd wel ergens geraakt door regionale spanningen, maar het plezier van de volle breedte is dat dat vaak weer gecompenseerd wordt door positieve ontwikkelingen elders."

Gerelateerde artikelen